Recept na bezlepkové krekry z rýžové mouky. Upéct bezlepkové pečivo je tvrdý oříšek. Krekry jsou ale něco jiného, ty jsou jednoduché. Skvělé jsou například cizrnové krekry z konzervované cizrny.

Tentokrát jsem sáhla po mouce rýžové. Obsahuje pouze rýži, patří tedy mezi bezlepkové mouky. Pracuje se mi s ní asi nejlépe ze všech bezlepkových muk a chuťově je taky moc dobrá. Dále budete potřebovat mleté lněné semínko, vodu, sůl, trochu oleje a medu.

Upečené krekry mají velmi dlouhou trvanlivost. Můžete si je udělat i do zásoby. Mám je v zavařovací sklenici. Dají se použít namísto pečiva k polévce anebo potřít pomazánkou. Miluju obložené talíře k večeři. Na tác nakrájím různé druhy zeleniny, přidám pomazánku z tvarohu, žervé nebo zakysanky a k tomu různé krekry. Je to vynikající večeře a věřte mi, že se najíte víc než dost. Čím je talíř barevnější, tím lepší😊.

 

Suroviny:

  • 70g hladké rýžové mouky

Rýžová mouka z www.biosfera.cz

  • 40g vody
  • 10g slunečnicového oleje
  • 8g mletého lněného semínka (1lžíce)
  • 1/2 lžičky medu
  • 1/4 lžičky mořské soli

 

Postup:

Vodu smíchejte s mletým lněným semínkem. Lněné semínko si můžete koupit už namleté. Prodává ho Biosféra (www.biosfera.cz). Kdo nemá mleté semínko, rozmixuje semínka v mlýnku na kávu nebo mixéru.

Přidejte rýžovou mouku, olej, med a sůl.

Připravte si velký plech vyložený pečícím papírem. Těsto na něj vyklopte. Zakryjte ho druhým pečícím papírem anebo potravinovou fólií. Vyválejte cca 3mm silné těsto.

Opatrně odklopte papír, těsto se na něj může přilepit.

Okraje zarovnáte tak, že přes jeden okraj přehnete pečící papír a přejedete válečkem. Postupně takto zarovnejte všechny okraje. Nutné to samozřejmě není.

Nožem nebo kráječem na pizzu rozkrájejte krekry na čtverečky. Po upečení by to už nešlo, proto se to musí udělat teď.

Krekry pečte v předehřáté troubě, střední rošt 210 stupňů cca 15 minut. Každá trouba je jiná. Až budou krekry suché a křupavé, můžete plech vytáhnout.

Po vychladnutí krekry uložte do uzavřené dózy

 Kovové dózy na krekry a jiné potraviny seženete na eshopu Tierra Verde. Tahle dóza se vám jen tak nerozbije:-).

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: trvanlivost by měla být docela dlouhá. Pro jistotu je ale můžete uložit do mrazáku, kde vydrží několik měsíců.