Tvarohové dorty, koláče anebo cokoliv s tvarohem máme doma moc rádi. Není tedy div, že další recept který jsem si připravila je opět s tvarohem. Těsto je měkké a nadýchané, koláč je plněný tvarohovou náplní s citrónovou kůrou a nakonec ještě sypaný drobenkou . Těsto je kynuté, ale vykyne – zvětší svůj objem až troubě. Díky tomu je recept velmi rychlý. Jen vše na těsto smícháte, dáte do formy, zalijete tvarohem a posypete drobenkou. Kdo má rád může ještě přidat rozinky.

Surovin

Těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 65g hery nebo másla
  • 25g cukru (2 lžíce)
  • 125ml teplého mléka
  • 1/2 balení sušeného droždí (2 lžičky)
  • 1 žloutek

 

Náplň:

  • 250g tučného nebo měkkého tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra ze 1/4 citrónu (volitelně)

 

Drobenka:

  • 35g polohrubé mouky
  • 25g másla
  • 25g cukru

forma: kulatá forma s vroubkovanými okraji nebo jiná kulatá forma.  

Příprava

  1. Vše na těsto smíchejte. Použít můžete ruce nebo robota. Když použijete změklou heru půjde to rychleji.
  2. Formu na dort vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
  3. Těsto položte doprostřed formy a rozválejte ho do stran. Používám malý váleček, ale postačí i ruce. Můžete ho i namačkat na bok formy tak, aby vytvořily okraje. 
  4. Tvarohovou náplň připravíte smícháním tvarohu, cukru, vanilkového cukru a případně i najemno nastrouhané citrónové kůry. Kdo má rád může přidat i rozinky.
  5. Náplň nalijte na těsto.
  6. Poslední bude drobenka. Opět vše smíchejte a mezi dlaněmi rozdrobte. Pokud se nedrobí přidejte trochu mouky a cukru. Nakonec tedy na dort nasypte i drobenku.
  7. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 stupňů 10-15 minut.

Před podáváním nechte dort vychladnout.  Ještě teplý je křehký a mohl by někde prasknout. Poté dort vyndejte z formy a nakrájejte.