Indický chléb naan používám jako přílohu k indické kuchyni, ale i jako normální pečivo. Nejlepší je ještě teplý, potřený rozpuštěným máslem a posypaný solí.  Protože bude Valentýn obarvila jsem chléb narůžovo a vykrájela z něj srdíčka. Na obarvení jsem použila čistou řepovou šťávu, která je velice zdravá a také je to silné barvivo.  Chleba jsem použila jako přílohu k indické polévce s červenou čočkou. Druhý den jsem udělala další várku a tu jsme zase měli se solí a máslem k televizi jako takovou chuťovku.

SurovinY

  • 500g hladké mouky
  • 300ml vlažné vody
  • 60ml řepové šťávy
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

 

Příprava

  1. Řepovou šťávu seženete v obchodě (musí být 100%) nebo si doma odšťavněte syrovou řepu.
  2. Vlažnou vodu (okolo 45 stupňů) spolu se sušeným droždím a cukrem smíchejte misce. Rozmíchejte větší kousky droždí nebo rovnou použijte metličku.
  3. Nechte 10 minut stát na teplém místě.
  4. Přidejte řepovou šťávu, mouku a sůl.
  5. Vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou 30 minut kynout
  6. Těsto rozdělte vyválejte na pomoučněném vále na sílu 1 centimetr, může být i vyšší. Vykrojte srdíčka jedné nebo více velikostí. Zbytek těsta propracujte a opakujte.
  7. Pečte nasucho na pánvi rozpálené na vysokou teplotu. Když se na spodní straně začnou tvořit hnědé flíčky můžete placku otočit. Většinou to trvá 1-2 minuty z každé strany.
  8. V Indii každý naan potřou hned po upečení rozpuštěným máslem a posypou čerstvými bylinkami (třeba petrželí nebo koriandrem) a špetkou soli. Chleba je s ním ještě lepší.

 

Použití: jako příloha k omáčkám (hlavně indická jídla), místo pečiva, můžete ho obložit jako pizzu, samotný jen s máslem, solí a bylinkami

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 2-3 dny (může trochu ztvrdnout, stačí ho dát na chvilku ohřát do mikrovlnky.