Nutellu jsem měla vždycky ráda, ale vzhledem k tomu, že není zrovna moc zdravá jsem začala zkoušet různé alternativy. Zjistila jsem, že je mnoho dalších sladkých pomazánek, které mi nutellu zcela nahradí aniž by mi chyběla. Jednou z nich je jednoznačně „nutella s tahini“. Jen pro informaci – doma říkáme každé čokoládové pomazánce nutella, proto jsem i záměrně napsala malé písmeno N.

Pro výrobu této sezamové nutelly budete potřebovat jen 3 suroviny – tahini pastu ze sezamu, hořké kakao a javorový sirup.

Poznámka: Kdo nemá javorový sirup, může experimentovat i s datlovým sirupem, medem, rýžovým či čekankovým sirupem… možná bude třeba upravit množství, ale pomazánka bude vynikající.

 

Tahini

Tahini je pasta z bílého sezamu. Nejlepší tahini, které znám prodává firmy Natural Jihlava (etiketa s Motýlem). Koupila jsem si ji v místním obchodě, když jsem jela k doktorce. Složení je pouze sezam a přesně tak má správné tahini vypadat. Žádný cukr, konzervanty, aromata, éčka…jen sezam.

Sklenička mě vyšla na 79Kč

 

Hořké kakao

Ráda podpořím Fair trade a proto jsem použila přírodní kakao z www.fairtradecentrum.cz. Není tak hořké jako jeho kolegové typu Holandské apod., je v bio kvalitě a výrobce za něj dostal spravedlivě zaplaceno.

 

Suroviny:

  • 100g Tahini pasty Natural Jihlava
  • 30-40g javorového sirupu
  • 15g přírodního hořkého kakaa

 

Postup

Je to jednoduché – všechno dejte do misky, smíchejte a přendejte do skleničky. Tahini pasta je tekutá, ale hned jak do ní přidáte kakao a sirup zhoustne a získá tu správnou pomazánkovou konzistenci.

Jak si nutellu vychutnat? Na krekry, jen tak na lžičku, do smoothies, na ozdobí kaší…