Máte doma brokolici a nevíte, co z ní udělat? Vyzkoušejte tuhle rychlou polévku.

Polévka je připravená podle zásad ajurvédy. Moc mi chutnala a proto jsem s vámi tento recept chtěla sdílet. Já jsem nikdy brokolici a květák moc nevařila, ale díky ajurvédě se to učím. Nevím proč, ale ve většině ajurvédských kuchařek jsou převážně recepty z brokolice a květáku. Pak také ještě z rýže a brambor. Zajímavé je, že čím víc receptů mám ochutnám, tím mám na ní větší chuť.

Nemáte čerstvou zeleninu? Nevadí, také používám ve většině přípravě mraženou. Samozřejmě je vždycky lepší použít čerstvou, ale když není sezóna, zásobím mrazák mraženou zeleninou a používám jedině tu.

 

Suroviny:

  • 750ml vody
  • 350g čerstvé brokolice
  • 350g mraženého květáku
  • 1 cibule – 120g
  • 2 lžičky mořské nebo himalájské soli
  • 1 lžička ghí
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička čerstvého zázvoru – utřeného
  • Volitelně: 1 lžička koření Garam masala (recept)
  • Volitelně: 2 stroužky česneku

 

Postup

Brokolici nakrájejte na menší kousky.

Tvrdý košťál dejte pryč:

Společně s květákem dejte do hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou duste doměkka (cca 15 minut).

Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Vraťte do hrnce, přidejte římský kmín, sůl a zázvor a ještě 5 minut povařte. Přidejte i utřený česnek, pokud ho v polévce chcete.

Kdo chce, může polévku ještě naředit přidáním další vody.

Podávejte zdobené čerstvými bylinkami jako je například koriandr (já použila libeček).