Upéct si domácí pečivo není nic složitého a už vůbec na něj nepotřebujete speciální vybavení jako je pekárna na chleba. Pečivo si peču již několik let a už bych se k tomu kupovanému nekoupila. Jediné, co si občas koupím je toastový chleba, ale ten se chci také naučit.

Na domácí pečivo budete potřebovat jen mouku, vodu a sušené droždí. Dávám přednost sušenému droždí, protože má delší trvanlivost než droždí čerstvé. Chleba můžete udělat z hladké pšeničné mouky, špaldové nebo celozrnné mouky. Dále do něj můžete přidat bylinky, ovesné vločky, semínka, opečenou cibulku a chleba ještě vylepšit. Snad na něj v této době seženete všechny suroviny. U nás na kraji Prahy bylo sušené droždí dlouho vyprodané, ale když jsme jeli o kousek dál, sehnali jsme droždí i mouku zcela bez problému. Není nutné si dělat obrovské zásoby a vykoupit balíky mouky. Počítejte, že na 1 chleba stačí 1 droždí a půlka mouky. Chleba vám vydrží 2-3 dny. Jednoduše si tak můžete spočítat, kolik přesně čeho budete potřebovat. Nezapomeňte, že molům mouka moc chutná a proto se moc nevyplatí koupit mouku na celé měsíce dopředu.

Kromě chleba si doma můžete upéct i housky, bagety nebo krekry. U krekrů je fajn, že vám vydrží i několik týdnů nebo je ještě na delší dobu lze zamrazit. Krekry dělám z celozrnné mouky a plné semínek. Jsou výborné samotné namísto chipsů anebo si k nim dejte slanou či sladkou pomazánku.

Pojďme se podívat na to, co si všechno doma můžete upéct:

 

 Cibulový chléb

Cibulový chléb je můj favorit. Úplně stačí samotný, lehce posypaný solí. Je v něm opečené cibulka, která mu dodá vynikající chuť. Příprava je sice o pár minut delší, ale věřte mi, že to stojí za to:-). RECEPT

 

Zamotaný špaldový chléb s čerstvým sýrem

Chléb ze špaldové mouky a čerstvého sýra. Další vynikající chléb, který si doma můžete upéct. Do chleba lze použít čerstvý sýr, Lučinu nebo Žervé. Používám sýr bez příchuti anebo bylinkový. RECEPT

 

Bagety

Máte rádi křupavé francouzské bagety? Vyzkoušejte tento recept. Bagety lze upéct ve všech velikostech. Z těsta uděláte malé bagetky, střední anebo jednu velkou. Po upečení bagetu zmáčkněte a uslyšíte, jak krásně křupe. Takhle poznáte dobrou bagetu. Taková křupavá bagetka je mnohem lepší než tvrdý či gumový rohlík.  RECEPT

 

Celozrnný chléb

Domácí pečivo : výborný chleba z celozrnné mouky. Chleba se peče v troubě, pekárnu na chleba potřebovat nebudete

Chléb z dvou druhů celozrnných muk: žitné a pšeničné. Na vrchu je posypaní směsí ovesných vloček a semínek. Kdo chce, může je přidat i do těsta. RECEPT

 

Celozrnný špaldový chléb

Nesehnali jste hladkou mouku? Koukněte se po celozrnné špaldové mouce, tu tolik lidí nekupuje. Přitom z ní upečete vynikající chleba. RECEPT

 

Chléb s chia semínky

Klasický chleba z bílé mouky, to je základ. Chleba jsem ještě vylepšila chia semínky, které mu dodají vláčnost. Kdo chia semínka nemá, jednoduše je vynechá. RECEPT

 

Sýrové žemle

Tyto sýrové žemle jsou prostě vynikající. Těsto je nadýchané a díky tomu jsou krásně měkké. Když vynecháte sýr, budete mít výborné domácí houstičky. Kdo má razítko na housky (sehnala jsem ho u Tescomy), může houskám dodat jejich tradiční tvar. RECEPT

 

Chléb naan

Indický chléb k omáčkám nebo polévce. Potřete ho rozpuštěným ghí, osolte a ochutnejte. Chutná skvěle teplý i studený, slaný i sladký. Dá se použít nejen k indické kuchyni, ale i jako náhrada za pečivo. Potřete ho džemem, dejte k polévce, dejte si na něj šunku a máslo nebo pomazánku. Na rozdíl od zbytku pečiva se tento chléb peče na pánvi, nikoliv v troubě. RECEPT

 

Housky na hot dog

Budete dělat hotdogy? Upečte si domácí housky na hotdog. Většina kupovaných se hodně drolí, tyhle ale ne. Jsou upečené pěkně dohněda. Vidíte tu krásnou barvu? Stačí do nich dát kečup, párek a posypat rajčaty nebo smaženou cibulkou a večeře je hotová. RECEPT

 

Pizza chléb

Další recept z mouky, vody a droždí. Pizza chléb se jí samotný, posypaný sýrem anebo potřený rajčatovým sugem. Také ho můžete před pečením posypat bylinkami jako je oregano, bazalka nebo provensálské koření. RECEPT

 

Škvarkové placky

Máte rádi škvarkové placky? Škvarky normálně nejím, ale škvarkové placky miluju. RECEPT

 

Hamburgerové housky 

       

Dostali jste chuť na hamburgery? Nejlepší burger je ten s domácí houskou. Tyhle housky kynou pouhých 10 minut a uvidíte, že se vám ta chvilka navíc vyplatí. S kupovanými housky se nemohou rovnat, je to zkrátka něco úplně jiného. RECEPT

 

Tortilly

Tortilly se dělají z mouky kukuřičné a nebo pšeničné. Mě osobně chutnají více tortilly z pšeničné mouky. Na jejich přípravu budete potřebovat jen mouku, vodu, sůl a olej. Když dodržíte postup, budou tortilly krásně měkké a tvárné. A co pak s nimi?

Dají se použít do sladkých i slaných receptů anebo jako náhrada za pečivo. Například je můžete potřít nutellou, posypat kolečky banánu a přikrýt druhou tortillou. Nakrájejte na kolečka a máte banánové quesadilly. Dále na grilu nebo pánvi opečené maso, kousky rajčat a okurky a dresink ze zakysané smetany, soli a pepře. Zabalte jako tortillu a máte výbornou večeři.

RECEPT

Chia kolečka

Krekry z celozrnné žitné mouky, chia semínek a sezamu. K džemu či pomazánce, ghítele, salátu nebo polévce. Navíc mají velice dlouhou trvanlivost. RECEPT

 

Cizrnové krekry

Bezlepkové krekry z konzervované cizrny. Mají sice kratší trvanlivost, ale to se dá vyřešit tím, že je dáte do mrazáku. Jsou zdrojem proteinu a vlákniny, proto po nich jen tak nebudete mít hlad. RECEPT

 

Celozrnné krekry

Celozrnné krekry z třemi druhy semínek. Tyhle krekry beru spíše jako křupavý chlebík. Nejradši je potřu lučinou a posypu rajčátky. Někdy přidám i provensálské koření nebo kousky mozarelly. Jindy je zase potřu ghítellou nebo arašídovým máslem a banánem.

Výhodou je dlouhá trvanlivost. Vždycky jich udělám více a pak uložím do krabičky. Bez problému tam vydrží i měsíc.  RECEPT