Naan je indický chléb který se podává k omáčkám nebo luštěninovým pokrmům. Nejlépe chutná potřený máslem nebo ghí a špetkou soli. Jíst ho můžete i samotný nebo podle chuti ozdobit. Chleba natrhejte na kousky a jídlo pomocí chleba nabírejte nebo si lžící naberte omáčku a nandejte na chleba. Kombinace máslového naanu například s kuře tikka masala nebo jiným receptem je opravdu dokonalá. Naan můžete používat i jako normální pečivo nebo místo totilly třeba ke gyrosu nebo kebabu.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 360ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Příprava

  1. Vlažnou vodu (okolo 45 stupňů) spolu se sušeným droždím a cukrem smíchejte misce. Rozmíchejte větší kousky droždí nebo rovnou použijte metličku.
  2. Nechte 10 minut stát na teplém místě.
  3. Přidejte mouku a sůl.
  4. Vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou 30 minut kynout
  5. Těsto rozdělte na 8 kusů a vyválejte na těsto tlusté přibližně 1 centimetr. Pro malé placičky rozdělte těsto na 16 kusů.
  6. Pečte nasucho na pánvi rozpálené na vysokou teplotu. Když se na spodní straně začnou tvořit hnědé flíčky můžete placku otočit. Většinou to trvá 1-2 minuty z každé strany.
  7. V indii každý naan potřou hned po upečení rozpuštěným máslem a posypou čerstvými bylinkami (třeba petrželí nebo koriandrem) a špetkou soli. Tento krok není povinný, ale z obyčejné placky udělá neskutečně dobrou přílohu, pečivo nebo hlavní jídlo. Doporučuji vyzkoušet.

 

Použití: jako příloha k omáčkám (hlavně indická jídla), místo pečiva, můžete ho obložit jako pizzu, samotný jen s máslem, solí a bylinkami

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 2-3 dny (může trochu ztvrdnout, stačí ho dát na chvilku ohřát do mikrovlnky.