S radostí vám představuji indický recept na kuřecí Tikka masala. Je to jedno z nejznámějších indických jídel a vlastně se tomu ani nedivím. Obsahuje plno koření, cizrnu, kuře, jogurt a rajčata (a je toho ještě víc). Je neskutečně dobré a proto si u nás doma našlo místo jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Receptů existuje stovky a dost se od sebe liší. V minulosti jsem jich vyzkoušela desítky. Chutnalo to výborně, ale přeci jen tam bylo pár věcí které jsem chtěla změnit. Tento recept obsahuje vše co kuřecí Tikka masala má, jen není tak tučný jako jiné recepty. Původní recepty byly tak pálivé a překořeněné, že jsem raději ubrala (za to je mi můj žaludek velice vděčný), také přidávám více jogurtu aby se chuť omáčky trochu zjemnila. Jako přílohu jsem zvolila můj oblíbený indický chléb Naan, chutná skvěle i s rýží. U mě vyhrává Naan který si vezmete do ruky, omáčku jím naberete a šup s ním do pusy. Tedy žádný příbor. Přestože je koření docela zredukované i tak se může zdát, že je ho hodně. Nebojte je to v pořádku a všechny druhy koření po smíchání vytvoří tu pravou indickou a vyváženou chuť. Pro pálivější verzi můžete přidat mleté chilli nebo chilli papričku. Tady je můj recept:

Suroviny

  • 500g kuřecích prsou
  • 400g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v papírovém obalu jsou často velice kyselé)
  • 250g konzervované cizrny (1 plechovka) nebo sušené
  • 150g bílý jogurt
  • 100ml vody
  • 80ml kokosového mléka (nebo více vody pokud ho nemáte)
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce garam masaly
  • 2 lžíce ghí nebo másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu (+ pár lžic vody na rozmíchání)
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky sušeného
  • 1 cibule

Příloha: indický chléb Naan nebo rýže (pro bez lepkovou dietu použijte rýži)

Příprava

  1. V případě sušené cizrny je potřeba cizrnu přes noc namočit (min. 8 hodin). Vodu pak slijte. Cizrnu dejte do nové vody a vařte 20 minut než jí přidáte do receptu. Celkem se musí vařit 40 minut. Pokud používáte konzervovanou cizrnu tento krok přeskočte.
  2. Jogurt vyndejte z lednice a nechte ohřát a pokojovou teplotu. Zabráníte tak jeho sražení.
  3. Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Většinou se krájí na větší kostky, ale nakrájejte je jak to máte rádi.
  4. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Koření odměřte a nasypte do mističky
  6. Na pánvi rozpalte lžíci ghí a osmažte na něm kuře. Když je maso hotové vyndejte ho z pánve a dejte stranou.
  7. Nyní dejte na pánev další lžíci ghí a přidejte i cibuli, česnek a koření. Míchejte po dobu 2 minut aby cibulka změkla a koření se rozvonělo.
  8. Přidejte pasírovaná rajčata, strouhaný zázvor, citronovou šťávu, vodu, a kokosové mléko. Přiklopte a 20 minut povařte (občas promíchejte)
  9. Když je omáčka uvařená zbývá ještě přidat kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a 2 minuty od vodu varu povařit.
  10. Na závěr přidejte jogurt pokojové teploty a promíchejte.

Podávejte s Naanem nebo rýží.  Skvěle také chutná kurkumová rýže.