Vyzkoušejte hustou polévku s červenou čočkou a kořením garam masala. Přidáním jogurtu se polévka zjemní, jen nechte jogurt ohřát na pokojovou teplotu, aby se nesrazil. Klidně jí můžete podávat i místo hlavního jídla, díky čočce je dostatečně sytá. Místo pečiva si můžete k polévce udělat indický chléb Naan, který se k polévce přikusuje nebo jako Indové můžete polévku chlebem přímo nabírat.

SurovinY

  • 500ml vývaru (používám zeleninový)*
  • 100g červené čočky (1/2 hrnku)
  • 1 menší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku (lze nahradit pasírovanými rajčaty nebo kečupem)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce červené papriky (koření)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžičky koření garam masala*
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky pepře

Volitelné: 1/2 lžičky mletého chilli

*koření garam masala sežente například v Mark and Spencer. Také si ho můžete jednoduše vyrobit, tady je odkaz: ZDE

 

Příprava

  1. Na pánvi zahřejte olej/ghí.
  2. Přidejte mrkev a cibuli pokrájenou na malé kostičky a 2 minuty míchejte.
  3. Přidejte utřený česnek a všechno koření.
  4. Míchejte asi tak 2 minuty až se koření krásně rozvoní.
  5. Přidejte vývar, rajčatový protlak, propláchnutou červenou čočku a přiveďte k varu.
  6. Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
  7. Na závěr vmíchejte jogurt pokojové teploty a cukr.
  8. Promíchejte a můžete podávat.

Chutná skvěle podávaná s indickým chlebem naanem.

Polévku si do něj můžete namáčet nebo jí tak jako v indii chlebem nabírat.

TIP: Polévka je dost hustá a spolu s naanem ji můžete podávat rovnou jako hlavní chod. Nemusíte se bát, že byste po ní ještě měli hlad 🙂