Recept na chleba by neměl chybět v žádné domácnosti. Pečivo je ve většině domácností základ, ale často je to to jediné pro co se každý den jezdí do obchodu. Pečivo byla jedna z prvních věcí kterou jsme si doma začaly vyrábět protože jsme si spočítaly kolik benzinu nás to stojí. Bydlíme uprostřed pole na Samotě takže není možné si do obchodu dojít pěšky. Další výhody je i chuť právě upečeného chleba, vůně která vám při pečení nádherně provoní byt a také nižší cena. Největší výhodou je pro mě ale to, že vím co můj chleba obsahuje a že mi do něj nikdo nepřidal něco co tam být nemá.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 380ml teplé vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu

Příprava

  1. Teplou vodu (tak abyste v ní udržely ruku) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát ať vzejde kvásek.
  2. Mezitím nasypte do velké mísy zbytek surovin a po přidání kvásku vše promíchejte. Těsto dobře propracujte ručně nebo v kuchyňském robotu.
  3. Připravte si formu na chleba nebo jen plech vyložený pečícím papírem. Pokud se nejedná o formu silikonovou vymažte jí tukem a vysypte moukou. Chleba vložte do formy nebo položte na plech a nechte hodinu, ale klidně i dvě vykynout.
  4. Pokud chcete chleba sypaný kmínem nebo semínky potřete ho nejdříve vodou a pak teprve posypte.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25 až 35 minut. Špejle bude po vytáhnutí čistá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-5 dní (záleží na podmínkách skladování)

 

                                    V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva. 

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).

DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/CIBULOVY-CHLEB/Cibulový chléb

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/ZAMOTANY-SPALDOVY-CHLEB-Z-CELOZRNNE-MOUKY/

Zamotaný Å¡paldový chléb z celozrnné mouky 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/

 

Velikonoční chlebánek

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/CELOZRNNY-SPALDOVY-CHLEB/

Celozrnný špaldový chléb