Recept na bezlepkový rýžový chléb. Je nekynutý, obejdete se tedy i bez droždí, kterého je teď nedostatek. Výhodou nekynutého chleba je rychlost. Jen vše smícháte a rovnou dáte do trouby. Zato u kynutého musíte čekat až nakyne.

Upéct bezlepkové pečivo není vůbec jednoduché. Bezlepkovou dietu sice nemám, ale pečivo bez lepku mám moc ráda. Je takové lehčí. Většinou se na pečení používají různé bezlepkové směsi, které jsou ale dost drahé. Já bych se ráda těmto směsem vyhnula. U bezlepkových receptů, a to nejen u pečiva, upřednostňuji použití bezlepkové mouky – například rýžové, nikoliv bezlepkové směsi. Na tento chlebík budete potřebovat jen rýžovou mouku. Dále pak vodu, škrob, kypřicí prášek a jedlou sodu. Výsledkem je dobrý chléb, který se dá použít se sladkou i slanou oblohou. Moc mi chutná. Příště zkusím kynutý chléb z rýžové mouky. Jsem zvědavá, jak to dopadne😊.

 

Množství: Menší chléb (viz foto). Pro větší chléb použijte dvojitou nebo trojitou dávku těsta.

 

Suroviny:

  • 250g hladké rýžové mouky

Hladkou rýžovou mouku seženete na Biosféře: www.biosfera.cz

  • 250g vody
  • 20g (2 lžíce) tapioka škrobu (nebo kukuřičného)
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (4 gramy)

Používám bezfosfátový kypřicí prášek. Též Biosféra www.biosfera.cz

  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • Volitelně: černý sezam nebo jiná semínka na posypání
  • Forma: Srnčí hřbet

 

Postup:

Rýžovou mouku smíchejte s jedlou sodou, škrobem a kypřicím práškem. Přidejte vodu a sůl. Dobře promíchejte. Těsto je tekutější, spíše jako na lívance.

Připravte si formu na srnčí hřbet a těsto do ní nalijte. Rozetřete a uhlaďte. Formu vyložte pečícím papírem nebo použijte silikonovou formu.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 minut. Každá trouba je jiná. Proto po 30 minutách zkuste doprostřed píchnout špejli. Po 5-10 minutách chleba kontrolujte. Až bude špejle čistá, vytáhněte.

Po vychladnutí chleba vyklopte. Ideální je mřížka, na kterou chleba dáte. Jinak by se mohl zespoda zapařit.

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 2-3 dny, pro delší trvanlivost chleba zamrazte.