Recept na piškoty z rýže už na této stránce není žádná novinka. Tentokrát mám ale pro vás recept na rýžové piškoty z pytlíku rýže. Nemusíte tedy kupovat rýžovou mouku, ale stačí když doma budete mít sypanou nebo sáčkovou rýži. Základem rýžových piškotů je rýžová mouka a tu si doma můžete velice snadno a levněji vyrobit.

Suroviny

Na 500g rýžové mouky (10 várek/plechů piškotů)

 500g bílé rýže*

*používám dlouhozrnnou nebo kulatozrnnou, ale zatím mi recept fungoval se všemi druhy bílé rýže loupané, takže volba je jen na vás.

 

Na 1 plech rýžových piškotů (45 kusů)

  • 50g domácí rýžové mouky
  • 45g cukru krupice
  • 2 vejce vel. M

Příprava

 

Nejdříve vyrobte rýžovou mouku. Až budete mít mouku hotovou uložte jí do zavírací dózy. Vždycky když budete dělat piškoty budete potřebovat 50 gramů mouky. Vystačí vám tedy na desetkát= 450 piškotů=10 plechů nebo ji použijte na přípravu rýžové kaše a spousty dalších receptů.

 

Rýžová mouka:

  1. Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou. Na výrobu rýžové mouky se používá rýžová mouka nevařená, nikdy jí tedy nevařte  
  2. Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
  3. Nechte 1 hodinu rýži namáčet.
  4. Rýži znovu přeceďte
  5. Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Měla by být dost měkká aby se dobře drolila
  6. Nechte 35 minut schnout (nastavte si minutky). Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
  7. Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout.
  8. Rýžovou mouku prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
  9. Na sporáku si rozehřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžovou mouku na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody se získáte bílou a sypkou mouku. Dávejte pozor aby mouka nezhnědla. Další možnost je rozložit mouku v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat.
  10. Před uložením do dózy se ujistěte že je rýže na dotek úplně suchá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 6 měsíců

 

 

 Rýžové piškoty:

Když máte mouku vyrobenou můžete přejít k výrobě piškotů. Teď už to bude rychlovka:

Pomůcky: cukrářský nebo igelitový sáček, nízký plech, pečící papír, elektrický šlehač nebo metlička

 

  1. Bílky vyšlehejte do tuha
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě minutu pokračujte ve šlehání. Cukr se začne rozpouštět a sníh zahustí.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům. Stačí pár promíchání (aby těsto nespadlo).
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků)
  5. Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šíři cca 1,5 cm.
  6. Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Toto těsto se nedá schovávat je potřeba ho ihned použít. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Velikost piškotu doporučuji o něco menší než je v obchodě aby byly piškoty křupavé, ale nepřipálené. V případě větších piškotů snižte teplotu na 160 stupňů.
  7. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Pokud jsou některé piškoty měkké, ale chcete je křupavé nechte je přes noc vyndané na lince a pak je teprve uložte do dózy.
  8. Vychladlé piškoty uložte do sáčku nebo uzavíratelné dózy

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc