Stylově podávaný guláš v chlebu je něco, co jsem chtěla vždycky ochutnat. Do restaurací chodím opravdu výjimečně tak nevím, jestli si guláš v chlebu můžete dát nebo ne, ale viděla jsem polévku podávanou chlebu a hned mě napadlo, že by se tak guláš dal podávat také. Já jsem na něj nikdy nenarazila a tak jsem se do něj pustila sama.

 Použila jsem recept na můj oblíbený chléb a po upečení z něj udělala dvě velké misky. Ty jsem naplnila uvařeným gulášem. Tedy, že to bude taková dobrota jsem opravdu nečekala. Rozhodně jsem ho neměla naposledy a už se těším až si guláš, tedy buřtguláš v chlebových miskách opět dám.

Suroviny

Buřtguláš:

  • 1kg brambor
  • 750ml vody nebo vývaru
  • 250 párků (6 kusů)
  • 2-3 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 2 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 3 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • Špetka drceného kmínu

 

Chlebové misky:

Na 2 misky budete potřebovat:

  • 500g hladké mouky
  • 380ml teplé vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce chia semínek (pokud nemáte vynechte)
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli

Poznámka: nebo z těsta můžete udělat 4 malé misky pro 4 menší porce

Buřtguláš:

  1. Brambory nakrájejte na kostky, stejně tak i párky a cibuli.
  2. V hrnci krátce zpěňte cibuli na sádle (nebo másle). Přidejte brambory, párky, mletou papriku a utřený česnek. Za stálého míchání minutu smažte.
  3. Vše zalijte vroucí vodou nebo vývarem. Není to nutné, ale je to rychlejší způsob hlavně pokud používáte vodu namísto vývaru (stačí z rychlovarné konvice).
  4. Od vodu varu vařte 10 minut.
  5. Hladkou mouku rozmíchejte v trošce studené vody. Přidejte jen tolik vody, aby vznikla tekutější pasta (asi tak 4 lžíce). Poté vlijte za stálého míchání do omáčky.
  6. Guláš osolte, opepřete a oslaďte. Chutě se lépe propojí, když vše přidáte už teď a hlavně zabráníte dlouhému míchání při závěrečném dochucováním a ochutnávání. Míchání uvařených brambor by mohlo způsobit rozpadnutí brambor, takže by z nich moc nezbylo.
  7. Nyní je čas dovařit brambory. Záleží na velikosti brambor, ale počítejte asi tak 5 minut. Protože jsme nyní přidaly mouku vařte omáčku nejméně 5 minut, aby zmizela moučná chuť a mouka byla lépe stravitelná.

 

 

Chlebové misky:

  1. Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždím a cukrem (voda vás nesmí pálit, jinak droždí nevykyne). Nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
  2. Přidejte mouku, olej a sůl (a chia semínka)
  3. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude těsto dobře propracované.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout ideálně na teplém místě.
  5. Znovu propracujte, vytvořte 2 kulaté bochánky které položíte na pečící papír. Doporučuji dva plechy abyste neriskovaly slepení misek. Chlebové misky nechte dalších 30 minut kynout.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem dávala výše vršek byl připálený. Špejle po vytažení musí být suchá jinak není těsto upečené.

 

Použití: na upečeném chlebu po vychladnutí naznačte nožem kruh. Nožem odřízněte tuto část, bude sloužit jako poklička nebo jí můžete dát k na talíř jako chleba k přikusování. Lžící vydlabejte vnitřek chleba, aby z něj vznikla miska. Vydlabaný chleba dejte také na talíř abyste si ho mohly při jídle brát. Záleží na vás jako moc chleba vydlabete: někdo má rád úplně vydlabaný chléb, aby si mohl vydlabanou část přikusovat k jídlu nebo můžete vydlabat jen trochu. Poté do připravených misek nalijte horký guláš.