Kuřecí špízy mám nejradši. Pokaždé je dělám trochu jinak, podle toho, co máme v lednici. Dnešní recept je na kuřecí špízy s uzeninou, paprikou a cibulí. Špízy si můžete připravit na grilu nebo v troubě. Nebo můžete použít otočný gril, jako jsem použila já. Gril jsem dávala k Jardovi k Vánocům před dvěma lety. Špízy a vše grilované miluje. Večer si zapneme film, napícháme špízy a dáme je péct. Máme je na stole, hned před sedačkou. Během filmu se špízy upečou a můžeme podávat večeři. Jednou bych na něm chtěla udělat i gyros. Udělat domácí pita chleba, zeleninový salát, dresink a do toho postupně okrajovat pečené maso. Uvidíme, jestli to na tomto grilu půjde. Je to šikovná věcička, myslím že potěší každého chlapa, který má ráda pečené maso😊.

 

Na přípravu kuřecích špízů budete potřebovat:

  • 500g kuřecích prsou
  • 200g uzeniny (klobáska, párek, točený salám…)
  • 1 červená kápie
  • 2 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Špejle (používám kovová napichovátka na špízy)

 

Příprava:

Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky. Raději dělám menší, rychleji se upečou a maso není tak suché (4-5cm, silné 1-2cm).

Uzeninu nakrájejte na kolečka, kapii nakrájejte na kostky. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny a poté od sebe oddělte jednotlivé vrstvy.

Na špízy budete dále potřebovat bambusovou špejli. Sehnat se dají i kovové špejle, přímo na špízy. Klasické špejle nedoporučuji, mohou se z nich odlomit třísky.

Maso posolte a opepřete.

Můžete začít napichovat. Postupně vše napichujte na špejli. Střídejte všechny suroviny, dokud nebude špejle plná.

Kdo chce, může celé špízy potřít olivovým olejem. Dejte trošku do misky a mašlovačkou všechny špízy potřete.

Pečení na grilu: Špízy rozložte gril. Nejraději griluji na dřevě, přijde mi, že to chutná lépe než na dřevěném uhlí. Máme rošt, který se dá posunout nahoru nebo dolů. Když se špízy pečou málo, dám je níž a když moc, dám je naopak dál od ohně. Oheň nesmí být moc silný, jinak budou na povrchu připálené a uvnitř syrové. Špízy postupně otáčejte. Až vám budou připadat upečené, zkuste jeden rozříznout. Uvidíte, jestli ještě potřebují dopéct.

Trouba: Špízy rozložte na plech. Maso se nepřichytí k plechu, když ho vyložíte pečícím papírem. Nebo použijte podložku na pečení. Sehnala jsem ji v Lidlu za 40 korun a používám ji už více než 2 roky. Troubu zapněte na 175 stupňů. Všechny špízy by se vám měli bez problému vejít na jeden plech. Pečte na středním roštu. Před koncem můžete na chvilku zapnout větráček. Maso bude mít pěkně křupavou kůrčičku.

Příloha: brambory, rýže, pečivo, tatarka/kečup…. Nejradši je mám s americkým bramborem a tatarkou, to je dobrota😊. Nebo si k nim upečte domácí chleba. Recept na něj najdete níže.

 

Poznámka: Pokud máte doma otočný gril, nechte na špejlích dostatek místa. Když je přeplníte, nepůjdou vám zapíchnout do stojánku.