Marcipán byl pro mě vždycky lahůdkou. Když k nám přijela pouť, koupila jsem si figurky z marcipánu. Jak já jsem ho milovala😊 Nechápala jsem, jak někdo z mandlí může vyrobit tuhle dobrotu. Minulý rok jsem konečně dala dohromady recept na marcipán a hned ho zase ztratila. Včera jsem tak musela od znova zkoušet kolik čeho mám dát. V originálních receptech obsahuje marcipán syrový bílek nebo se také často používá glukózový sirup. Marcipán je díky tomu pružnější a nepraská. Protože jsem marcipán chtěla pouze na přípravu cukroví a do marcipánové štoly rozhodla jsem se, že bílek vynechám. Díky tomu je recept veganský. Použít ho můžete do marcipánové štoly, na marcipánové brambory obalené v kakau nebo vánoční cukroví-hříbky. Na vše vám dám odkaz dole. Na potahování dortů to nebude, ale na vše ostatní ano.

Od dětství je to moje slabost, proto ho nebudu moci dělat často. Moc mi chutná a v tom je ten problém. I když si ho dělám do zásoby nebo z něj dělám cukroví na celý prosinec je to vždy stejné. Jeden nebo dva dna a je pryč😊 Taky tak milujete marcipán? Dejte mi vědět jak vám moje verze marcipánu chutnala a co jste z něj dělali.

Brzy jsou tu Vánoce. Marcipán není zrovna levnou záležitostí. Určitě vás potěší, že domácí marcipán je mnohem levnější než kupovaný. Upečte nebo z něj vytvořte co je libo:-)

 

Na přípravu budete potřebovat:

  • 135g mandlí
  • 135g moučkového cukru
  • 20g vody
  • 2-3/8 lžičky hořkomandlového aroma (koupila jsem ho v Lidlu.  Každý prosinec prodávají balení s několika druhy aroma za pár korun)

 

Recept:

  • Mandle dejte na minutu nebo dvě do vroucí vody. Poté sceďte a namočte do vody studené. Za chvilku se slupka uvolní a půjde snadno oloupat. Mandle rozložte na utěrku a osušte.
  • Nasypte je do mixéru a rozmixujte na prášek . Kdo má loupané mandle má to o jeden krok snadnější.
  • Mleté mandle nasypte do misky. Přidejte prosátý moučkový cukr a vodu. Propracujte až vznikne pěkný marcipán. Nyní přidejte aroma. Raději ho přidávejte po kapkách, špatně se to odhaduje. Mám doma šikovné odměrky kde je i 1/8 lžičky. Koupila jsem je v Tescu a dost mi při vaření pomáhají. Pokud je tam uvidíte doporučuji, za těch 40 korun se určitě vyplatí:-)
  • Pokračujte s přidáváním aroma, dokud nebude chuť taková jakou si ji představujete. Zapište si recept, pokud jste si ho upravili. Pokaždé tak dosáhnete stejného výsledku.
  • Marcipán v lednici ještě ztuhne. Použijte ho rovnou do pečení nebo na přípravu nepečeného cukroví. Nebo ho uložte do uzavřené nádoby a dejte do lednice. Po vychlazení může trochu ztvrdnout. Stačí přidat pár kapek vody, promačkat a je to (někdo ho krátce zahřívá v mikrovlnce)
  • Pro méně sladkou chuť přidejte více mletých mandlí. Pokud marcipán lepí můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu, ten pohltí přebytečnou vlhkost.

Použití: do nepečeného i pečeného cukroví, figurky, marcipánové štoly. Marcipán můžete také podle potřeby obarvit. Ideální je gelové barvivo. Pokud chcete použít práškové barvivo přidejte ho do vody kterou použijete při výrobě marcipánu. Problém je, že přidáním vody můžete marcipán naředit. Gelové je rozhodně lepší

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden? Bohužel jsem ho nikdy déle neskladovala a proto nevím jak dlouho vydrží.