Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví a přitom patří k mým nejoblíbenějším. Bonbony jsou tvořené na 100% z marcipánu, který je obalený do čokolády. Zatím jsem používala kupovaný, ale tyhle Vánoce se na něj chystám, tak jestli se to povede hned přidám recept😊 Cukroví má dlouhou trvanlivost a taky jde zamrazit, pro případ, že byste ho chtěli udělat víc.

Suroviny

  • 100 gramů marcipánu*
  • 100 gramů čokolády nebo čokoládové polevy (používám mléčnou)
  • Pomůcky: silikonová forma na pralinky, kostky na led nebo jiné malé tvary. Minulý rok jsem je ještě neměla, ale tento použiju formičku s vánočními tvary jako je stromeček, zvoneček atd.

*kupovaný nebo domácí.

Příprava

  1. Marcipán dobře promačkejte. Je-li tuhý a špatně se s ním pracuje dejte ho na chvilku do mikrovlnky. Stačí na 10 sekund, poté promačkejte. Opakujte až se s ním bude dobře pracovat
  2. Připravte si formy na pralinky a marcipán do nich namačkejte. Na závěr ještě všechny pralinky lžící přitlačte. Přeneste do lednice a nechte v ní asi hodinku nebo dokud nepůjdou dobře vyklopit.
  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (cca 30 sekund, v půlce promíchejte). V případě polevy postupujte podle návodu na obalu.
  4. Pralinky vyklopte a celé je ponořte do čokolády. Ideální je používat vidličku. Po vyndání čokolády nechte pralinky okapat a nechat tak odtéct přebytečnou čokoládu.
  5. Namočené pralinky rozložte na pečící papír.
  6. Dejte do lednice a nechte polevu ztuhnout
  7. Po ztuhnutí pralinky sundejte z papíru a přendejte do krabičky

 

Skladování: v lednici. Když použijete polevu nebude poleva při pokojové teplotě tát, dobrou volbou je i čokoláda s vysokým obsahem kakaa. V případě čokolády je lepší pralinky nechat v lednici a vždy jich vyndat jen pár.

Trvanlivost: dle trvanlivosti marcipánu. Ale řekla bych tak 1-2 týdny