Recept na česnečku na těchto stránce nesmí chybět. Je to vynikající, rychlý a také levný recept bez kterého se neobejde žádná správná kuchařka ani foodblog.

Pokud na vás něco leze nebo už dokonce vás nemoc skolila vyzkoušejte česnečku. Minulý měsíc u nás vypukla chřipková epidemie a celá moje i přítelova rodina ulehla. Hned jsem uvařila pořádný kastrol polévky a protože jsem do toho vložila všechny své síly bylo to naše jediné jídlo. Nevím jestli to bylo česnečkou, ale z chřipky jsme se vyhrabaly jako první a ještě jsme díky této česnekové dietě shodily dvě kila. Když jsme nemocní, dávám do česnečky více česneku, ideálně českého, ten je pěkně silný.

Tuhle polévku mám strašně ráda. Nejvíc mi chutná s opečenou šunkou a sýrem. Jako dítě jsem byla na škole v přírodě. Pěkně jsme promokli a tak jsme se šli ohřát do nějaké restaurace, kterou jsme objevili. Paní učitelka nám objednala česnečku. Podávali ji v hrnkách a na dně polévky byl rozteklý sýr a kostky šunky. Od té doby to tak taky dělám. Ten rozteklý sýr, který se táhne z polévky? To je prostě vynikající!

 

SUROVINY

  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
  • 8 stroužků česneku (větších)
  • 3 větší brambory
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla, másla nebo oleje
Volitelně: eidam 30% nakrájený na kostky, šunka s vysokým obsahem masa

PŘÍPRAVA

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Sádlo rozpalte v hrnci a cibuli na něm osmažte dozlatova. Díky osmažení dodá polévce polévce výraznější chuť.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Majoránku promněte v rukou a nasypte do cibule. Krátce promíchejte aby se majoránka pěkně rozvoněla.
  5. Nyní přidejte brambory, sůl, pepř a vše zalijte vývarem.
  6. Vařte až budou brambory skoro měkké. Trvá to 10-15 minut.
  7. Mezitím si oloupejte česnek a prolisujte ho. Pokud nemáte lis na česnek nastrouhejte ho na struhadle najemno nebo utřete na třítku na česnek (prodává například Tescoma)
  8. Nyní, když jsou brambory skoro uvařené je na čase přidat česnek. Česnek vždy přidávejte až před koncem, aby si zachoval svou chuť a maximum prospěšných látek. Když ho dáte hned na začátku, nebude polévka tak dobrá.
  9. Polévku promíchejte a vařte asi tak 2 minuty nebo do změknutí brambor.

Chcete taky polévku se šunkou a sýrem?

Šunku nakrájejte na kostky a na trošce sádla opečte dozlatova. Sýr nakrájejte na kostky a spolu se šunkou dejte na dno talíře. Zalijte polévkou a můžete podávat