Recept na česnečku na těchto stránce nesmí chybět. Je to vynikající, rychlý a také levný recept bez kterého se neobejde žádná kuchařka. Pokud na vás něco leze nebo už dokonce vás nemoc skolila vyzkoušejte česnečku. Minulý měsíc u nás vypukla chřipková epidemie a celá moje i přítelova rodina ulehla. Hned jsem uvařila pořádný kastrol polévky a protože jsem do toho vložila všechny své síly bylo to naše jediné jídlo. Nevím jestli to bylo česnečkou, ale z chřipky jsme se vyhrabaly jako první a ještě jsme díky této česnekové dietě shodily dvě kila.

Suroviny

  • 1litr zeleninového nebo masového vývaru
  • 8 stroužků česneku (větších)
  • 3 větší brambory
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla, másla nebo oleje

Příprava

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Sádlo rozpalte v hrnci a cibuli na něm osmažte dozlatova. Díky osmažení dodá cibule polévce výraznější chuť.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Majoránku promněte v rukou a nasypte do cibule. Krátce promíchejte aby se majoránka pěkně rozvoněla.
  5. Nyní přidejte brambory, sůl, pepř a vše zalijte vývarem.
  6. Vařte až budou brambory skoro měkké. Trvá to okolo 10 minut.
  7. Mezitím si oloupejte česnek a prolisujte ho. Pokud nemáte lis na česnek nastrouhejte ho na struhadle na jemno nebo utřete nožem.
  8. Nyní, když jsou brambory skoro uvařené je čas přidat česnek. Polévku promíchejte a vařte asi tak 2 minuty nebo do změknutí brambor. Je důležité aby jste česnek přidali až před koncem – polévka bude mít výraznější chuť.
  9. Polévku můžete ozdobit kostkami opečeného pečiva.