Nepovedlo se vám najít houby, doma už žádné zásoby nemáte anebo už nerostou? Chtěli byste si udělat kulajdu z hříbků, ale nemáte je?

Mám pro vás recept na kulajdu, která je sice žampionů, ale přitom chutná jako z hříbků. Tenhle recept vznikl minulý měsíc, kdy jsem jela už po desáté do lesa a nenašla ani babku. Všichni se kolem mě chlubí fotkami z hub a já nic. Není zkrátka každý den posvícení.

Kulajda z žampionů je taky dobrá, něco mi v ní ale chybí. Hříbky mají takovou jinou chuť a právě proto mi tato polévka tak chutná. Když do ní ale přidáte houbový prášek, bude chutnat polévka jako kdyby tam byly hříbky a ne žampiony. Nejlepší je nechat polévku den odležet, aby se chuť dobře rozležela.

 

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 400g brambor
  • 150g žampionů
  • 50g hladké mouky
  • 25g krupicového cukru
  • 35g nakládaného kopru
  • 30g nálevu z nakládaného kopru
  • 1 lžíce másla
  • 2-4 lžičky houbového prášku z hříbků
  • 2 lžičky soli (13 gramů)
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 150g zakysané smetany

 

Odkazy

Houbový prášek – recept

Nakládaný kopr

Postup

Houby nakrájejte na silnější plátky nebo kousky a 5 minut je opékejte na másle.

Přidejte kmín, kopr, brambory nakrájené na kostky a koření (kromě cukru a soli). Přiveďte k varu a vařte 20 minut.

Mouku rozmíchejte v zakysané smetaně a trošce vody (aby to nebylo směs nebyla moc hustá). Vmíchejte do polévky a ještě 5 minut povařte.

Nakonec přidejte sůl, cukr a nálev z kopru.

 

Poznámky:

Sůl přidávejte až jako poslední, vytahuje vodu z hub a tak je lepší ji přidat na konci.