Něco na vás leze? Udělejte si česnečku, ta vyžene chřipku i nachlazení z těla ven!

Tenhle recept je vzpomínkou na mé dětství. Jezdili jsme se školou na školu v přírodě. Jednou jsme šli po poli a začala šílená bouřka a déšť. Utekly jsme do nějaké restaurace (vím že to bylo poblíž nějaké Prezidentské chaty, i když nevím co to je – jestli hotel?). Paní učitelka nám všem objednala česnečku. Tehdy se můj pohled na česnečku změnil….

 

Moje mamka dělala česnečku vždy z vody, skoro bez chuti a s minimem česneku. Zato s tunou majoránky…takže to byla spíš majoránková voda:-D. Jak já jí neměla ráda(a bohužel i většinu polévek). Tady nám donesli polévku hustou, s bohatou česnekovou chutí i chutí zeleniny, vývaru….byla vynikající a jak nás pěkně zahřála (byly jsme celý promrzlí). Do toho ji podávali v hrnečku, to jsem ještě nikdy neviděla.  A teď to hlavní – na dně bylo překvapení. Celé dno bylo poseté kostkami sýra a šunky. Sýr se při každém nabrání polévky táhnul až do aleluja. Bylo to úžasné!  Ve finále jsem snědla snad 3 porce. Doma jsem nemluvila místo škole v přírodě pořád básnila o téhle česnečce:-D.

Nedávno jsem si na tuhle polévku vzpomněla a dala dohromady recept. Miluju česnečku!

 

Suroviny

  • 500ml vývaru (zeleninový nebo hovězí)
  • 450g brambor (4 větší)
  • 4 stroužky česneku (20 gramů)*
  • ½ cibule
  • ½ lžíce másla
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře

*kdo chce, může dát i více.

 

  • Sýr, šunka (používám eidam)

 

Postup

Cibuli opečte dozlatova, přidejte brambory a krátce také opečte. Dále přidejte vývar, majoránku, sůl a pepř. Vařte 10 minut, až brambory změknou .

Nakonec přidejte utřený česnek a ještě 2 minuty povařte. Když česnek přidáte až nakonec, netratí tolik své chuti a to je dobře.

Na dno talíře dejte na asi 1cm velké kostky nakrájený eidam a stejně tak i kvalitní šunku. Zalijte vařící polévkou a podávejte.