Polévka s drožďovými knedlíčky byla v dětství má neoblíbenější. Chudák maminka musela pořád děla drožďové knedlíčky, protože mi jiné polévky nechutnaly. Ještě mi chutnala ovesná, ale třeba rajská nebo brokolicová, ty mi moc nejely.

Na knedlíčky jsem na hodně dlouho zapomněla a na polévky také. Když jsem se přestěhovala od rodičů K Jardovi, neuměla jsem vařit. Polévky jsem nevařila vůbec a spíše jsem spoléhala na mraženou pizzu nebo rohlík s vysočinou. Je to 12 let zpátky a hodně se od té doby změnilo. Místo mražené pizzy si peču vlastní pizzu a ty rohlíky si peču také. Polévky vařím často a moc ráda. Doufám, že už na tom tak špatně s vařením jako tehdy nejsem. Škoda, že nemám nějaké fotky, co jsem tehdy vařila. A to jsem si ještě myslela, jak se mi to povedlo:-D.

Drožďové knedlíčky se dají udělat i do zásoby, můžete si je zamrazit do sáčku. Někdy dělám hned několikanásobnou várku a jen si podle potřeby odebírám z mrazáku.

 

Surovin:

  • 100g másla
  • 100g strouhanky
  • 2 kostky droždí
  • 2 cibule
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička oleje
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého pepře
  • Trošku petrželky

 

Postup:

  1. Máslo dejte do malého hrnce nebo pánvičky. Cibulku pokrájejte na malé kostičky a opečte ji krátce na rozpuštěném másle.
  2. Droždí rozdrobte k cibulce a zahřívejte do rozpuštění. Stále míchejte.
  3. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  4. Přidejte strouhanku, vajíčko, sůl, pepř a pokrájenou petrželku.
  5. Promíchejte a vypracujte těsto.
  6. Z těsta tvarujte kuličky. Pokud se těsto rozpadá, přidejte trochu vody. Pokud je moc tekuté, přidejte strouhanku.
  7. Knedlíčky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou.

 

Polévka s drožďovými knedlíčky

  • 1500ml zeleninového vývaru (RECEPT)
  • ½ lžíce soli
  • Knedlíčky z 1 várky – viz výše

Volitelně: Mražená zelenina, například mix hrášek a mrkev nebo polévková směs, ta je vynikající.