Tento recept jsem dělala již po několikáté a vždycky jsme si na něm s Jardou pochutnali. Je to recept na brambory s kuřetem a zelinou. Jsou tam fazolové lusky, kapie, brambory a cibulka. Vše se dělá v jedné pánvi, alespoň si ušetříte mytí několika hrnců. Tyhle recepty z jednoho hrnce nebo pánve budu muset dělat častěji😊.

 

Suroviny:

  • 1000g brambor typu A
  • 800ml zeleninového vývaru
  • 500g kuřecí prsa
  • 450g mražených fazolových lusků
  • 2 červené kapie (nebo různé barvy)
  • 2 velké cibule
  • 40g krupicového cukru (nebo třtinového)
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • ¾ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • Volitelné: 20g kukuřičného škrobu pro zahuštění + 40ml vody na rozmíchání škrobu
  • Volitelné: 2 lžíce nakrájených nakládaných feferonek

 

Postup:

  1. Fazolové lusky zalijte vroucí vodou, aby rozmrzly. Nutné to není, můžete je do pánve přidat i zmražené.
  2. Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na kostky.
  3. Wok rozpalte se lžíci olivového oleje, maso na něm opečte dozlatova. Maso by mělo být hotové tak za 5 minut.
  4. Když je maso hotové, dejte ho do dejte ho talířku, ať je pánev čistá.
  5. Brambory oloupejte a nakrájejte na 2-3cm kostky.
  6. Na pánev dejte trošku oleje a opečte na něm cibulku. Až zesklování, přidejte brambory.
  7. Cibuli jsem krájela v ručním sekáčku Tescoma
  8. Brambory za stálého míchání chvilku opékejte. Přidejte kapii nakrájenou na kostky nebo nudličky a také fazolové lusky.
  9. Dále přidejte opečené maso, kmín, sůl, pepř a vše zalijte zeleninovým vývarem. Vařte po pokličkou 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou. Pokud se voda hodně vyvařila, trochu ji dolijte, ať se brambory vaří. Ideální je střední teplota.
  10. Omáčku můžete nechat tekutou anebo ji zahustit. Já jsem chtěla omáčku zahustit, proto jsem ještě přidala 20 gramů kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 40g studené vody. 2 minuty povařit a je to.

Poznámky k receptu:

  • Brambory jsou ideální typu A nebo B, aby zůstaly pevné.
  • Zeleninový vývar jsem použila domácí. Recept na něj najdete TADY.
  • Kuřecí prsa můžete nahradit stehýnky, nebo klidně i vepřovým, pokud mu dáváte přednost.