Rychlá snídaně, oběd nebo večeře. Šunkové vejce je vlastně volské oko dělané na opečené šunce. Na snídani ho můžete dát do housky nebo bulky a podávat ho jako snídaňový sendvič. K obědu nebo večeři můžete podávat s hranolky. Hodí se i k chlebu nebo jinému pečivu. Já si ho často dávám ke svačině se celozrnným slunečnicovým chlebem. Šunkové vejce se peče nasucho, protože nějaký tuk už obsahuje (nač přidávat další tuk ne?). Pokud chcete rychlovku, která vás spolehlivě zasytí je šunkové vejce ta správná volba.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 1 plátek šunky (ideálně kulaté)*
  • Špetka soli

Volitelně: pepř, jarní cibulka nebo petrželka na ozdobu

*šunka ideálně 90% a více masa, při opečení má silnou masovou chuť. Při pečení poznáte kvalitu šunky, protože ty méně kvalitní se hned připálí, zkroutí a jsou takové bez chuti.

Pomůcky: obracečka, malá nepřilnavá pánev

Příprava

Poznámka: Na šunkové vejce používám vždy malou pánvičku, protože se mi vejce nemůže roztéct do stran.

  1. Na rozpálenou pánev položte plátek šunky. Není třeba pánev vymazávat, ale jestli chcete můžete použít oříšek másla.
  2. Přidejte vejce a snažte se ho na šunku vyklepnout tak, aby žloutek zůstal neporušený.
  3. Vejce trochu osolte.
  4. Smažte do požadované tvrdosti vajec (žloutek můžete nechat tekutý nebo ho udělat natvrdo). Neobracejte.

 

Podávejte na chlebu nebo spolu s pečivem. Také můžete šunkové vejce podávat s hranolkami jako hlavní jídlo.