Smažená rychlovka, kterou asi všichni dobře znáte. Já jsem jedla smažený hermelín naposledy tak před 10—15 lety? A najednou jsem vám na něj dostala takovou chuť, že už jsem nemohla couvnout.
Tuhle večeři připravíte během chvilky. Jako přílohu jsem si dala vařené brambory s máslem a pažitkou. K tomu pořádnou porci brusinek, bez těch si hermelín neumím představit. Kombinaci hermelínu a brusinek jsem si zamilovala, když jsem poprvé dělala bagetu s hermelínem a brusinkami (recept). A jak vidím, hodí se i k tomu smaženému.
Vím, že to není zrovna zdravá kuchyně, ale jednou za čas…😊
Suroviny:
- Hermelín (použila jsem Sedlčanský)
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Vajíčko
- Olej na smažení
Příloha
- Vařené brambory
- Pažitka
- Rozpuštěné máslo
- Brusinky (chutnají mi ty z Ikei)
- Tatarka
Postup:
- Do misek nebo talířků dejte hladkou mouku, strouhanku a vajíčko. Vajíčko rozšlehejte vidličkou.
- Podle toho, kolik vás je, použijte hermelínů. Na mě je 1 hermelín víc než dost, ale třeba někdo sníte i 2😊.
- Hermelín obalte ve vajíčku, pak v mouce a nakonec ve strouhance.
- Do pánve nalijte tolik oleje, aby byl hermelín ponořený minimálně do půlky. Až se zahřeje, vložte obalené hermelíny.
- Pravidelně je otáčejte, ať se nepřipálí. Opečte pěkně dozlatova.
- Hermelíny dejte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk. Pak otočte a nechte zase chvilku stát.
- Podávejte s vařeným bramborem, pažitkou a brusinkami nebo tatarkou.
Poznámky k receptu
- Jeden hermelín jsem obalila ještě jednou ve vajíčku a pak znovu ve strouhance a bylo to vynikající.
- Hermelín, který jsem pravidelně otáčela měl hezkou zlatou barvu. Nebyl tak tmavý jako ten, co jsem nechala ležet pouze na jedné straně, dokud se neopekl. Stejné je to i u řízků.
- Nejvíce mi chutná Sedlčanský smetanový hermelín. K tomu brusinky, brambory s máslíčkem a pažitkou…to je dobrota.