Smažená rychlovka, kterou asi všichni dobře znáte. Já jsem jedla smažený hermelín naposledy tak před 10—15 lety? A najednou jsem vám na něj dostala takovou chuť, že už jsem nemohla couvnout.

Tuhle večeři připravíte během chvilky. Jako přílohu jsem si dala vařené brambory s máslem a pažitkou. K tomu pořádnou porci brusinek, bez těch si hermelín neumím představit. Kombinaci hermelínu a brusinek jsem si zamilovala, když jsem poprvé dělala bagetu s hermelínem a brusinkami (recept). A jak vidím, hodí se i k tomu smaženému.

Vím, že to není zrovna zdravá kuchyně, ale jednou za čas…😊

Suroviny:

  • Hermelín (použila jsem Sedlčanský)
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Vajíčko
  • Olej na smažení

 

Příloha

  • Vařené brambory
  • Pažitka
  • Rozpuštěné máslo
  • Brusinky (chutnají mi ty z Ikei)
  • Tatarka

 

Postup:

  1. Do misek nebo talířků dejte hladkou mouku, strouhanku a vajíčko. Vajíčko rozšlehejte vidličkou.
  2. Podle toho, kolik vás je, použijte hermelínů. Na mě je 1 hermelín víc než dost, ale třeba někdo sníte i 2😊.
  3. Hermelín obalte ve vajíčku, pak v mouce a nakonec ve strouhance.
  4. Do pánve nalijte tolik oleje, aby byl hermelín ponořený minimálně do půlky. Až se zahřeje, vložte obalené hermelíny.
  5. Pravidelně je otáčejte, ať se nepřipálí. Opečte pěkně dozlatova.
  6. Hermelíny dejte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk. Pak otočte a nechte zase chvilku stát.
  7. Podávejte s vařeným bramborem, pažitkou a brusinkami nebo tatarkou.

 

Poznámky k receptu

  • Jeden hermelín jsem obalila ještě jednou ve vajíčku a pak znovu ve strouhance a bylo to vynikající.
  • Hermelín, který jsem pravidelně otáčela měl hezkou zlatou barvu. Nebyl tak tmavý jako ten, co jsem nechala ležet pouze na jedné straně, dokud se neopekl. Stejné je to i u řízků.
  • Nejvíce mi chutná Sedlčanský smetanový hermelín. K tomu brusinky, brambory s máslíčkem a pažitkou…to je dobrota.