Italský dezert tiramisu si také můžete připravit po jednotlivých porcích do skleničky. Vypadá to nádherně a vám odpadne krájení a nandávání dezertu na stůl. Stačí jen vzít skleničku z lednice a pustit se do něj.

Suroviny

Na 4 sklenice:

Krém:

  • 250g mascarpone
  • 120ml smetana ke šlehání (vychlazená)
  • 30g moučkového cukru
  • 3-5 lžic vaječného likéru

Kávové piškoty:

  • 15 dlouhých cukrářských piškotů
  • 90ml vroucí vody
  • 1 a ½ lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce cukru (volitelné)

Na ozdobu:

  • 250ml smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 30 g moučkového cukru
  • Hořké kakao na posypání

Příprava

Krém:

  1. Mascarpone smíchejte s cukrem a vaječným likérem.Vaječný likér perfektně nahradí žloutky, které se jinak do tiramisu dávají. Vaječná chuť zůstane aniž byste museli použít syrová vajíčka. Dávám 5 lžic, ale pro méně výraznou chuť alkoholu dejte klidně jen 1 lžíci nebo alkohol úplně vynechte. 
  2. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha, ale ne úplně. Přidejte mascarpone s cukrem a ještě 30-60 sekund šlehejte.

 

Kávové piškoty:

  1. Vroucí vodou zalijte kafe. Pro sladší chuť přidejte cukr a promíchejte. Kávu nechte vychladnout abyste si nepopálily prsty.
  2. Piškot namočte z obou stran v připravené kávě. Nenechávejte ho ve směsi dlouho, stačí ponořit a hned vyndat. Pak ponořit i druhou stranu.
  3. Do sklenice nejdříve položte namočené piškoty. Ideální jsou průhledné sklenice. Do každé sklenice jsem dala dvě piškotové vrstvy po 2 piškotech a 2 vrstvy krému. Vždy namáčejte piškoty až před použitím, ne najednou jinak by se s nimi špatně pracovalo. Piškoty nalámejte tak aby se dobře vešly do sklenice.
  4. Na piškoty nastříkejte krém, který uhladíte do roviny. Následují piškoty a pak poslední vrstva krému. Postup opakujte s dalšími sklenicemi, dokud nespotřebujete všechen krém a piškoty. Krém můžete do sklenice stříkat sáčkem s ustřihnutým rohem nebo jen tak nandávat lžící.
  5. Studenou smetanu ke šlehání vyšlehejte, dejte ji do zdobícího sáčku a ozdobte s ní všechny sklenice.
  6. Na závěr tiramisu ozdobte hořkým kakaem. Dejte ho do sítka a prosijte.
  7. Tiramisu můžete rovnou podávat, ale nejlépe chutná po 3-4 hodinách. Krém i šlehačka ztuhnou a chutě se perfektně propojí.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny 

 

Další tiramisu recepty:

Tiramisu (klasické, do formy): https://www.zijemehomemade.cz/tiramisu/

 Nepečené tiramisu kuličky: https://www.zijemehomemade.cz/tiramisu-kulicky/ 

 

Další sladké recepty do skleničky:

 Jahodová panacotta: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-panacotta/

Malinová panacotta: https://www.zijemehomemade.cz/malinova-panacota/