Tentokrát mám pro vás krásně nejen úžasně vypadající, ale i dokonale chutnající dezert jménem panacota. je to osvěžující recept ideální do horkých letních dnů. I když to na první pohled může vypadat složitě, je to vlastně docela snadné. Obě vrstvy máte hotové za pár minut. Nejsložitější na tomhle receptu je to dlouhé čekání. Chvilku to trvá než se obě vrstvy zpevní a dezert bude připravený k podávání. Až ho poprvé ochutnáte uvidíte proč bude příště to čekání tak dlouhé. Sladká smetana s kyselou malinovou vrstvou. To je dobrota. Jednu mám akorát v lednici takže už se taky nemůžu dočkat. Vyrobte jí místo klasického dortu nebo zákusku pro vaši návštěvu a uvidíte, že budou nadšení.

Suroviny

Malinová vrstva:

  • 125 gramů malin
  • 30 ml vody
  • 25 gramů cukru*
  • 3/4 lžičky želatiny

* pro kyselejší chuť vynechte cukr úplně

Smetanová vrstva:

  • 160 ml plnotučného mléka
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 60 g cukru
  • 1 lžičky želatiny

Příprava

Postup:

  1. Vyberte si jestli chcete mít spodní vrstvu malinovou nebo smetanovou
  2. Postupujte dle návodu u dané vrstvy
  3. Když máte uvařeno nalijte ji do sklenice. Polité stěny utřete navlhčeným hadříkem, aby zůstaly čisté. Pro efekt našikmo nalitých vrstev položte sklenice nakloněné třeba do menší misky nebo kovové formy (případně podložte utěrkou pokud nedrží) a pak teprve vybranou vrstvou naplňte. Určitě je napokládejte úplně, stačí je naklonit jen trošku. Tento efekt bude ve výsledku vypadát nádherně
  4. Sklenice dejte do lednice a nechte 2 hodiny ztuhnout. Pokračovat můžeme až když nám spodní vrstva ztuhne, aby se obě vrstvy nespojily.
  5. Nyní uvařte dle návodu druhou vrstvu a nechte ji na lince vychladnout
  6. Sklenice vytáhněte z lednice. Teď už je můžete normálně postavit a pokračovat
  7. Vychladlou vrstvu rozlijte do sklenice a vraťte je zpátky do lednice
  8. Před podáváním nechte ztuhnou další v hodiny

Dezert podávejte vychlazený ozdobený šlehačkou

 

Malinová vrstva:

Vodu nalijte do malého hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stát aby želatina nabobtnala. Urychlí to její rozpouštění a nebudete ji tak muset zbytečně dlouho zahřívat.

Po 10 minutách přidejte do hrnce i cukr a začně zahřívat. Míchejte a hned jak uvidíte že se želatina rozpustila odstavte. Maliny rozmixujte nebo úplně rozmačkejte a přidejte je do hrnce.

 

Smetanová vrstva:

Mléko nalijte do hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stál. Přidejte i cukr a zahřejte. Za stálého míchání vařte dokud se želatina a cukr nerozpustí. Poté odstavte a vmíchejte smetanu ke šlehání

TIP: na šlehačku nastrouhejte bílou čokoládu nebo ozdobte větvičkou máty

Další recepty na panacottu: 

Jahodová panacotty: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-panacotta/ 

Mini panacotty: https://www.zijemehomemade.cz/mini-panacotty-s-malinami/