Oříšková, mrkvová, krupicová…druhů chalvy je mnoho. Dneska se podíváme na tu krupicovou. Je oblíbená zejména v Indii. Připravuje se z opečené krupičky, mléka, cukru a sušeného ovoce (rozinek) Nejdůležitější je ale koření, které ji dodá jedinečnou chuť. V chalvě najdete šafrán, muškátový oříšek a kardamom.
Chutná vám krupicová kaše? Tak to musíte vyzkoušet i krupicovou chalvu.
Na fotce vidíte mrkvovou halvu, ta je také vynikající (recept)
Suroviny:
- 300ml plnotučného mléka
- 100g krupicového cukru (nebo třtinového)
- 100g dětské krupičky nebo hrubé mouky
- 100g másla
- 50g rozinek
- 5 snítek šafránu
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼-1/2 lžičky mletého kardamomu (vynechejte, pokud ho nemáte)
Volitelně: pokrájené mandle, pistácie
Postup:
Mléko s cukrem, rozinkami a kořením přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a vařte 10 minut. Poté odstavte
Mezitím si na nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Nasypte do něj krupici nebo hrubou mouku. Za stálého míchání opékejte 10-15 minut na střední teplotu. Krupička se lehce opeče, bez míchání by se však připálila a byla by hořká.
Když je krupička nebo mouka opečená je čas přidat mléko. Za stálého míchání nalijte mléko do pánve. Pozor, bude to dost syčet a možná i prskat.
Promíchejte a redukujte další 2-3 minuty. Získáte hodně hustou kaši.
Chalvu podávejte teplou nebo studenou. Studenou jí můžete namačkat formy a poté nakrájet na kostičky. Také z ní můžete udělat kuličky. Většinou se podává jako kaše v misce.
Chalva vypadá krásně když jí ozdobíte šafránem, pistáciemi a mandlemi.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny