Recept na indický Masala čaj s jedinečnou kořeněnou chutí. Připravuje se z koření, mléka a silného černého čaje. Má povzbuzující účinky podobné jako u kávy a také vás díky obsaženému koření rychle zahřeje. Místo kupovaných směsi je vždycky lepší když si koření namícháte sami (má čerstvější chuť a výraznější vůni). V Indii je nepřeberné množství receptů čaje masala. Stejně tak si i vy můžete poměr koření v receptu upravit podle toho, co máte radši a vytvořit si ten pravý recept jen pro vás a vaši rodinu.

Suroviny

  • 250ml vody
  • 125ml mléka
  • 10 fenyklových semínek
  • 3 celé lusky kardamomu (seženete pod názvem kardamom celý). Jsou to takové zelené tobolky ve kterých jsou malá černá semínka
  • 3 sáčky černého čaje (bez příchuti)
  • 2 lžičky cukru (nebo dle chuti)
  • 1 celá tyčinka skořice
  • 1 cm  čerstvého zázvoru

Pomůcky: malý hrnec s pokličkou, nůž, lžička nebo škrabka na oloupání zázvoru

Příprava

  1. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo pokrájejte.
  2. Lusky kardamomu rozpulte.
  3. Sáčky černého čaje rozstřihněte a čaj z nich vysypte.
  4. Semínka fenyklu můžete trochu podrtit v hmoždíři nebo lehce pokrájet.
  5. Teď už jsou přípravy hotové a stačí čaj uvařit.
  6. Vodu, mléko, cukr, zázvor a všechno koření přiveďte k varu.
  7. Vařte 5 minut, pokud mléko přetéká teplotu ztlumte.
  8. Přidejte černý čaj a ještě 3 minuty povařte.
  9. Hrnec sundejte ze sporáku a zakryjte pokličkou. Takto nechte čaj ještě 10 minut stát.
  10. Hotový čaj přeceďte a můžete rovnou podávat.
  11. Nejlépe chutná teplý. Většinou ho naliji do konvice a rozlévám ho do malých hrnečků. Čaj si tak svoji teplotu udrží o dost déle než ve velkém hrnku.

Skladování: nespotřebovaný čaj skladujte v lednici a před použitím znovu ohřejte

Trvanlivost: 2 dny