Papriky plněné kuskusem, rajčatovou omáčkou a zeleninou jsou skvělou volbou pro lehkou večeři nebo oběd. Jsou vhodné pro vegany a vegetariány protože neobsahuje žádné maso ani mléčné výrobky. Tyto papriky jsou o dost zdravějí než papriky plněné mletým masem a můžete si je dovolit i pokud se snažíte zhubnout. Recept je snadný, stačí kuskus smíchat se žampiony, zeleninou a pasírovanými rajčaty. Pak už jen kuskusovou směs naplníte do paprik a upečete v troubě. Jídlo je opravdu chutné a navíc i krásně vypadá.

Suroviny

  • 800g pasírovaných račat
  • 750ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200g čerstvých žampionů
  • 150g tofu (bílé, neochucené)
  • 4 červené kápie*
  • 250g sušeného kuskusu (2 hrnky)
  • 1 velká cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce olivovýho oleje

*kápie vybírejte s co nejrovnějším spodkem (nebudete je muset seřezávat, aby nepadaly)

Příprava

  1. Kuskus zalijte 750ml vývaru nebo vody. Pokud přidáváte vodu můžete přidat kostku zeleninového bujónu, aby kuskus nebyl úplně bez chuti.
  2. Nechte 7 minut zakryté odpočinout
  3. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno
  4. Žampiony očistěte, ale neloupejte. Nakrájejte je na plátky nebo větší kousky.
  5. Na pánvi rozpalte olej.
  6. Přidejte zeleninu, tofu na kostičky a žampiony. Restujte asi 3 minuty.
  7. Zalijte pasírovanými rajčaty a přidejte i kuskus.
  8. Osolte a opepřete
  9. Paprikám vyřízněte stopku, tak aby šla ještě použít na přiklopení paprik. Pokud mají papriky křivý spodek a postavené nedrží můžete je trochu seříznout (pozor ať jí neprořízněte, náplň by mohla vytékat ven).
  10. Připravte si plech a papriky do nich postavte.
  11. Připravenou kuskusovou směs rozdělte rovnoměrně do všech paprik. Plňte až po okraj nebo kam směs vystačí.
  12. Dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečou se asi 50 minut.
  13. Na závěr papriky připravte uříznutou stopkou a dejte na nejvyšší rošt zapéct na 5 minut. Radši ten konec hlídejte. Papriky nemají být na povrchu připálené jen dobře opečené.