Papriky plněné kuskusem, rajčatovou omáčkou a zeleninou jsou skvělou volbou pro lehkou večeři nebo oběd. Jsou vhodné pro vegany a vegetariány protože neobsahuje žádné maso ani mléčné výrobky. Tyto papriky jsou o dost zdravějí než papriky plněné mletým masem a můžete si je dovolit i pokud se snažíte zhubnout. Recept je snadný, stačí kuskus smíchat se žampiony, zeleninou a pasírovanými rajčaty. Pak už jen kuskusovou směs naplníte do paprik a upečete v troubě. Jídlo je opravdu chutné a navíc i krásně vypadá.
Suroviny
- 800g pasírovaných račat
- 750ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200g čerstvých žampionů
- 150g tofu (bílé, neochucené)
- 4 červené kápie*
- 250g sušeného kuskusu (2 hrnky)
- 1 velká cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce olivovýho oleje
*kápie vybírejte s co nejrovnějším spodkem (nebudete je muset seřezávat, aby nepadaly)
Příprava
- Kuskus zalijte 750ml vývaru nebo vody. Pokud přidáváte vodu můžete přidat kostku zeleninového bujónu, aby kuskus nebyl úplně bez chuti.
- Nechte 7 minut zakryté odpočinout
- Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno
- Žampiony očistěte, ale neloupejte. Nakrájejte je na plátky nebo větší kousky.
- Na pánvi rozpalte olej.
- Přidejte zeleninu, tofu na kostičky a žampiony. Restujte asi 3 minuty.
- Zalijte pasírovanými rajčaty a přidejte i kuskus.
- Osolte a opepřete
- Paprikám vyřízněte stopku, tak aby šla ještě použít na přiklopení paprik. Pokud mají papriky křivý spodek a postavené nedrží můžete je trochu seříznout (pozor ať jí neprořízněte, náplň by mohla vytékat ven).
- Připravte si plech a papriky do nich postavte.
- Připravenou kuskusovou směs rozdělte rovnoměrně do všech paprik. Plňte až po okraj nebo kam směs vystačí.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečou se asi 50 minut.
- Na závěr papriky připravte uříznutou stopkou a dejte na nejvyšší rošt zapéct na 5 minut. Radši ten konec hlídejte. Papriky nemají být na povrchu připálené jen dobře opečené.