Dneska mám pro vás recept na mrkvovou halvu. Tak si říkám, kolik druhů halvy asi je? Už jsem měla ořechovou, krupicovou, z hrubé mouky…a každá byla úplně jiná. Na mrkvovou halvu mě navnadil Manish z pořadu Jak nás vidí svět. Ráda tento pořad sleduju, protože je zajímavé vidět cizince reagovat na naše jídlo. Občas mluví i o svém jídlem a zvycích a tak se někdy i něco přiučím.

Na mrkvovou halvu budete potřebovat: čerstvou mrkev, mléko, cukr, kardamom a ghí. Tyto suroviny se svaří a tím vznikne hustá kaše. Halvu můžete podávat teplou i studenou. Z části jsem pak ještě udělala kuličky. Jako snídaně nebo svačina vynikající. Prostě další skvělý recept, který si určitě zase zopakuji😊.

 

Tento recept neobsahuje lepek

 

Suroviny:

  • 260g plnotučného mléka
  • 250g mrkve
  • 45g krupicového cukru
  • 1 lžíce ghí
  • 2 tobolky kardamomu

 

Kardamom

Kardamom mám z obchodu Shams www.shams.cz. Jsou to celé tobolky, ideální do nápojů, slaných i sladkých jídel.

Postup:

Kardamom vyloupejte a rozdrťte na prášek. Použijte hmoždíř nebo nějakou paličku.

Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

Mléko přiveďte k varu, přidejte nastrouhanou mrkev a cukr.

Až se mléko zredukuje na polovinu, přidejte ghí.

Vařte, až bude z mrkve hustá kaše. U mě to trvalo 12-15 minut na vysokou teplotu. Každý sporák je ale jiný, můžete se to lišit.

 Takto by měla halva vypadat na konci. 

 

Po celou dobu halvu míchejte, jinak se připálí. Ideální je nepřilnavý hrnec nebo wok, k tomu se nic nepřichytí😊.

Halvu podávejte teplou nebo studenou. Ještě ji můžete posypat ořechy, rozinkami nebo sušeným ovocem.