Máte chuť na něco sladkého nebo hledáte, co si udělat ke svačině? Vyzkoušejte arašídové tyčinky z tsampy. Tsampa je vlastně prášek z namletého praženého ječmene. V Tibetu se z něj připravují kaše, kuličky a další sladké i slané pokrmy. S tsampou jsem se seznámila teprve minulý týden a hned jsem si ji zamilovala. Všechny recepty z tsampy a také info o tom, co tsampa je, najdete na pod tímto receptem. Mě tsampa zaujala nejen svým složením, ale také výhodami. Je v bio kvalitě, z celozrnného ječmene, má velice nízký obsah lepku a díky tomu je lehce stravitelná.

Tsampa má oříškovou chuť a právě proto jsem ji použila do receptu na arašídové tyčinky. Říkala jsem si, že by se sem hodila mnohem více, než mouka pšeničná. Nemýlila jsem se, tyčinky jsou vynikající. Tedy byly, už nejsou😊. Určitě si je ještě někdy zopakuji. Vzhledem ke složení budou mít dlouhou trvanlivost a vydrží i vysoké teploty. V létě na kolo nebo k vodě budou ideální. Až si na nich budete pochutnávat, doporučuji mít po ruce skleničku arašídového másla. Potřené arašídovým máslem jsou totiž ještě lepší!

Více o tsampě a jejím využití najdete v tomto článku: ODKAZ

 

Suroviny:

  • 80g arašídového másla-neslazeného (používám máslo z pražených arašídů, tady najdete recept: Arašídové máslo)
  • 70g tsampy
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 50g medu nebo čekankového sirupu
  • 30g kokosového oleje nebo ghíčka (České ghíčko)
  • 20-30g mléka, rostlinného mléka nebo vody
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka mletého kardamomu (volitelně)

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

.

Vypadá takto:

Příprava:

Připravte si mísu. Začněte ovesnými vločkami. Nasypte je do mísy a pak je trochu podrolte. Stačí je vzít do ruky a promnout.

Přidejte arašídové máslo pokojové teploty (ať není tak tuhé), kardamom, kokosový olej, med nebo čekankový sirup a tsampu. Do půlky tyčinek jsem dala med a do půlky čekankového sirupu. Tyčinky slazené medem jsou o něco sladší. Čekankový sirup zas obsahuje jen 5% cukru a 71% vlákniny.

Poslední přidejte mléko nebo vodu. Těsto se nemá být moc suché. Začněte přidáním trošky mléka. Já sem nakonec dala 30 gramů mléka (snad nevadí, že je to na gramy, ale na všechno používám váhu).

Takhle vypadá těsto

Těsto rozsypte na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjte ho druhým pečícím papírem (nebo potravinovou fólií) a vyválejte na sílu ¾-1cm. Pokud těsto praská, přidejte ještě trochu mléka. Mléko přidávejte po troškách, když ho přidáte moc, začne těsto pouštět olej.

Těsto je samo o sobě docela lepivé, proto je ho nutné vyválet přes pečící papír. Papír z něj snadno sundáte a zbyde krásně vyválené těsto.

Pro rovné okraje mám takový menší trik. Přes první okraj přehněte pečící papír, na kterém máte těsto. Lehce vyválejte. Pokračujte tak i se zbytkem okrajů. Až papír dáte pryč, budou okraje krásně rovné. Tento krok je samozřejmě volitelný.

Tyčinky pečte na rovném plechu vyloženém pečícím papírem. Pečte na 175 stupňů cca 15 minut. Až okraje zezlátnou, jsou tyčinky hotové.

Po vyndání z trouby nechte tyčinky vychladnout. Poté sundejte z papíru a nakrájejte na tyčinky. Mě z jedné dávky těsta vyšlo 15 tyčinek.

 

TIP: tyčinky potřete arašídovým máslem anebo polijte hořkou čokoládou.

 

Poznámka: Důležité je, aby byl med pěkně tekutý. Jen tak se spojí se všemi surovinami.

Jogurtová kaše s tsampou

Datle plněnou arašídy a tsampou

Jogurtové kuličky z tsampy