Ďobáčky mám ráda od dětství. Dříve u nás na náměstí byla zdravá výživa a já jsem si vždycky přišla jako královna. Už od dětství jsem tam s rodiči chodila nakupovat, protože mi zdravá strava byla hodně blízká.
Maso jsem bojkotovala a rodiče mi proto kupovali Robi maso, Ďobáčky a jiné rostlinné náhrady. Robi a Ďobáčky mám ráda dodnes a víte, jak si ráda všechno vyrábím. Robi zatím nevím jak, ale Ďobáčky ano (tedy končně už ano). Zkusila jsem to a výsledek je vynikající. Dokonce vás Ďobáčky vyjdou levněji, než když si je koupíte již připravené.
Má to jednu velkou výhodu – podle toho, jaké koření do ďobáčků přidáte, budou chutnat. Můžete si tedy hrát z různými chutěmi. Mě chutná koření Adžika, Gyros nebo koření Bifteki. Další zase brzy vyzkouším😊.
Je to skoro jako maso, akorát ze sóji. Společně s rýží a zeleninou připravíte výbornou a zdravou večeři pro celou rodinu.
Suroviny:
- 80g sójových nudliček (1 sáček)*
- 1 litr vroucí vody
- 35g slunečnicový olej
- 2 lžičky koření Adžika
- 1 lžička soli
- 1 lžička koření na Bifteki (z Lidlu)
- 1 lžička cukru
*koupila jsem je v Bille, ale mají je skoro ve všech obchodech
Postup:
Sójové nudličky vhoďte do osolené vroucí vody. Vařte 10-15 minut (doměkka).
Sceďte a pomocí vidličky vymačkejte vodu.
V misce smíchejte olej, sůl, cukr a koření. Pokud koření sůl již obsahuje, zatím ji nepřidávejte.
Nechte 12-24 marinovat.
Ďobáčky ohřejte na pánvi a uvařte k nim přílohu. Hodí se k nim brambory, rýže, celozrnné pečivo…
Na kolik je toto množství prosím porcí? 🙂
Krásný den
Já z toho většinou dělám 2 porce, ale třeba když to dám do rizota, udělám z toho i čtyři:-)
Verča