S nadšením vám představuji můj nejnovější recept na mangový cheesecake. Recept jsem sice připravovala v zimě ale tento dort mi skvěle zapadá do léta. Všude kolem je spousta ovoce a zeleniny, enku je nesnesitelné vedro a nikomu s nechce trávit hodiny pečením dortů v troubě. Mangový dort je nepečený takže troubu můžete nechat vypnutou. Mango se k létu prostě hodí, je osvěžující a šťavnaté. Stejně tak je osvěžující tento dort. Klidně můžete místo jednoho velkého udělat více malých. Použijte formu na mufiny nebo silikonové košíčky vytvoříte tak dortíky akorát do ruky. Mango je navíc bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Obsahuje také vysoké množství vlákniny. V dortu je manga dostatek takže jeho konzumací vlastně uděláte i něco pro své zdraví.

Suroviny

Korpus:

  • 200 gramů máslových sušenek (např. Bebe)
  • 80 gramů másla nebo kokosového oleje

Náplň:

  • 500 gramů manga
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 250g tvarohu nebo pomazánkového másla (bez příchuti)
  • 100 gramů třitnového cukru
  • 60 ml vody
  • 2 polévkové lžíce želatiny

Poleva:

  • 100 gramů manga
  • 3 lžičky vody*
  • 1 lžička želatiny

*pokud mango nepůjde rozmixovat přidejte klidně i více vody. Na každých 50ml vody přidejte další lžičku želatiny. Podle toho kolik vody jste přidali přidejte i odpovídající množství želatiny. Nemusíte to být na gram přesně.

 

Příprava

Na korpus:

  1. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte váleček.
  2. Máslo nebo kokosový olej rozpusťte a smíchejte se sušenkami
  3. Korpus rozložte do velké dortové formy nebo použijte více menších. U nesilikonových forem dejte na dno formy pečící papír.
  4. Korpus lžící nebo prsty umačkejte a uhlaďte.
  5. Nyní dejte do lednice než si uděláte náplň.

 

Na náplň

  1. Mango oloupejte a zbavte pecky. Poté nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši
  2. Cukr a tvaroh/pomaz. máslo smíchejte a přidejte i rozmixované mango
  3. Vodu nalijte do malé misky a smíchejte se želatinou. Na sporáku vařte dokud se želatina nerozpustí nebo zahřívejte v mikrovlnné troubě v 10 sekundových intervalech a mezi nimi vždy promíchejte. Nechte chvilku vychladnout aby nebyla úplně vařící.
  4. Želatinu s vodou vmíchejte metličkou do mangové směsi a dobře promíchejte.
  5. Jako poslední vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha a lehce jí do mangové směsi vmíchejte
  6. Hotový krém nalijte na korpus a uhlaďte.
  7. Dejte do lednice minimálně na 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Krém musí úplně ztuhnout a neroztékat se.

 

Poleva

  1. Mango nakrájejte na kostičky a rozmixujte (můžete i spolu s mangem do náplni a pak si ho dát stranou). Přidejte pár lžic vody pokud to nejde.
  2. Rozmixované mango, vodu a želatinu smíchejte a zahřejte tak na 80 stupňů. Stačí jen do té doby než bude želatina rozpuštěná.
  3. Polevu nechte trochu vychladnout.
  4. Nalijte na dort když už je na dotek trochu ztuhlý nebo až těsně před podáváním