Raw kuchyně není úplně moji parketou, a tak mi dá někdy pěkně zabrat. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějakou omáčku z kešu ořechů. Dneska jsem se do ní konečně pustila. Kešu ořechy omáčku zahustí a také díky nim bude omáčka pěkně krémová. Nejdřív se však musí namočit, jen tak dosáhnete krémové omáčky.

Omáčku jsem ochutila čerstvou bazalkou, kterou jsem si vypěstovala za oknem, citrónovou šťávou a mořskou solí.

Špagety jsou z okurek. Atačí použít spiralizér a okurkové špagety jsou během chvilky hotové. Okurka nemá zrovna výraznou chuť, proto by měla omáčka mít chuť výraznější. První raw recept, který jsem dělala před několika lety byl naprosté fiasko. Proto jsem moc ráda za dnešní úspěch. Podívejte se na recept a uvidíte, že tady není co zkazit😊. Raw kuchyně je rychlá, chutná a osvěžující. Už se těším na další recepty.

Recept:

Těstoviny:

  • 2 salátové okurky
  • 250g cherry rajčat

 

Bazalková omáčka:

  • 70g kešu ořechů
  • 50g studené vody
  • 1-2 lžičky citrónové šťávy
  • 5g lístků čerstvé bazalky
  • Volitelně: 1/2-1 lžička mořské soli (nebo himalájské)
  • Špetka mletého černého pepře
  • Spiralizér: používám tento – ZDE od Tescomy

Kešu ořechy zalijte vodou a dejte přes noc do lednice (min. 8 hodin). Druhý den vodu slijte a nechte ořechy okapat.

Pro přípravu omáčky nasypte namočené kešu ořechy do mixéru a zalijte vodou (50g). Přidejte lístky bazalky, citrónovou šťávu, pepř a sůl.

Rozmixujte do hladké omáčky.

Teď si připravíme těstoviny:

Okurky oloupejte a poté spiralizujte. Loupání je dobrovolné, okurku můžete nechat i se slupkou.  Spiralizér má na výběr tenké špagety nebo širší nudle. Použít můžete oba nástavce. Tentokrát jsem zvolila špagety.

Okurku nakrájejte na 2-3 kusy, tak aby se vám vešla do spiralizéru. Vložte do spiralizéru. U ručního spiralizéru jako mám já budete muset trochu přitlačit. Během chvilky budete mít plnou mísu okurkových špaget.

Cherry rajčata nakrájejte na půlky. V případě větších rajčátek nakrájejte rajčata na čtvrtky. Použít jdou i velká rajčata. Já použila menší, protože mi přijde, že mají lepší chuť.

Těstoviny polijte omáčkou, promíchejte a můžete podávat. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a máte vynikající a nádherně vypadající večeři nebo oběd.

 

Skladování: omáčku a těstoviny skladujte vždy odděleně. Okurky by začaly pouštět vodu. Pro jídlo až na druhý den udělejte dopředu jen omáčku. Těstoviny spiralizujte až těsně před podáváním.

Dobrou chuť

 

Další spiralizované recepty:

Mrkvový salát s hořčičným dresinkem

Zahradní salát s medovým dresinkem

Jablečný salát se skořicí

Zeleninový salát z rajčat, okurky a cibule