Na Jardovu oslavu narozenin jsem plánovala menu už několik měsíců dopředu. V plánu bylo okolo 20-ti lidí, což není zrovna málo. Nakonec jsem se rozhodla pro čokoládový cheesecake (ten u nás nesmí chybět na žádné oslavě), cibulový chléb s variací pomazánek, mini (svatební) koláčky, zázvorové sušenky, jogurtové chipsy a mini pannacoty. Jako hlavní chod byla kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. K pití nealko mojito a americká limonáda Říkala jsem si, jak si celé menu v klidu připravím hezky den dopředu, ale osud to tak nechtěl, protože jsem místo vaření strávila odpoledne na pohotovosti u zubaře. V den oslavy, která začínala ve 13 hodin to tak byl pořádný fofr. Naštěstí jsem všechno stihla a oslava se moc povedla.

  Pannacoty jsem zatím dělala jen v obvyklé velikost, ale na oslavu kde je tolik jídla je to moc velké. Chtěla jsem, aby to byla jen taková malá chuťovka. Pannacoty jsem tak dala do malých panáků, které taťka vyfasoval, když dělal myslivce pro starou mysliveckou (dostal i láhve Staré myslivecké, ale nedalo se to pít). Bohužel jsem si nevšimla, že jsou dole panáčky dost zúžené, a tak se nedalo lžičkou dostat až na úplné dno. Na oslavě byla i Jardova babička, které je už neuvěřitelných 88 let. Pannacotu ochutnala poprvé, a tak jí zachutnala, že když se dostala na dno a lžičkou jí nešla část pannacoty sníst byla z toho chudák celá nešťastná 😊.  Nakonec jí chytře napadlo lžičku otočit a sníst to po pidi kouskách druhým koncem. Babička si poradila a problém byl vyřešen 😊.

  Mini pannacoty se dají udělat na tisíce způsobů: malinové, borůvkové…těch druhů je opravdu hodně. Jakýkoliv recept tedy můžete zmenšit a udělat z něj jeho mini verzi. Více receptů najdete brzy i na těchto stránkách, protože u nás všem pannacota moc chutná a tak to určitě není poslední recept.

Surovin

Malinová vrstva

  • 250g čerstvých nebo mražených malin
  • 50g vody
  • 50g krupicového cukru (pro kyselejší chuť cukr vynechte nebo snižte množství)
  • 1 a 1/2 lžičky želatiny v prášku*

 

Smetanová vrstva

  • 320g plnotučného mléka
  • 320g smetany ke šlehání
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky želatiny v prášku *

*klasické práškové želatiny, nesmí to být želé na dort

 

Dále budete potřebovat:

Průhledné panáčky nebo jiné malé skleničky (moje měly 50ml)

 

Příprava

  1. Vyberte si, jestli chcete mít spodní vrstvu malinovou nebo smetanovou.
  2. Postupujte podle návodu u dané vrstvy.
  3. Když máte uvařeno nalijte ji do sklenice. Polité stěny utřete navlhčeným hadříkem, aby zůstaly čisté. Pro efekt našikmo nalitých vrstev panáčky nakloňte a opatrně položte třeba do menší misky nebo kovové formy jako je např. forma na muffiny (případně podložte utěrkou, pokud nedrží) a pak teprve vybranou vrstvou naplňte. Určitě je nepokládejte úplně, stačí je naklonit jen trošku. Tento efekt bude ve výsledku vypadávat nádherně. Při přenášení dávejte pozor, aby se skleničky nehnuly.
  4. Skleničky dejte do lednice a nechte 2 hodiny ztuhnout. Pokračovat můžeme až když nám spodní vrstva tuhne, aby se obě vrstvy nespojily.
  5. Nyní uvařte dle návodu druhou vrstvu a nechte ji na lince vychladnout.
  6. Skleničky vytáhněte z lednice. Teď už je můžete normálně postavit a pokračovat
  7. Vychladlou směs na další vrstvu rozlijte do skleniček a vraťte je zpátky do lednice.
  8. Před podáváním nechte ztuhnou další 2-3 hodiny.

Dezert podávejte vychlazený a ozdobený šlehačkou. Krásně vypadá ozdobený lístkem čerstvé máty.

 

Malinová vrstva:

Vodu nalijte do malého hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stát, aby želatina nabobtnala. Urychlí to její rozpouštění a nebudete ji tak muset zbytečně dlouho zahřívat.

Po 10 minutách přidejte do hrnce s vodou i cukr a začněte zahřívat. Míchejte a hned jak uvidíte že se želatina rozpustila odstavte. Maliny rozmixujte nebo úplně rozmačkejte a přidejte do hrnce. Dobře promíchejte. Pokud se chcete zbavit zrníček můžete malinové pyré přepasírovat.

 

Smetanová vrstva:

Mléko nalijte do hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stál. Přidejte i cukr a zahřejte. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se želatina a cukr nerozpustí. Není nutné, aby želatina bublala, protože se většinou rozpustí ještě dříve, než se směs začne vařit. Poté odstavte a vmíchejte smetanu ke šlehání

TIP: na šlehačku nastrouhejte bílou čokoládu nebo ozdobte větvičkou máty