Nekynutý knedlík z rohlíků, mouky, mléka a vajec. Hodí se k pečenému masu, špenátu, zelí i ke svíčkové. Karlovarský knedlík se vaří zabalený v potravinové fólii, a tak u něj nehrozí, že by byl suchý a drolivý jako jsou některé knedlíky. Oproti kynutému nebo houskovému knedlíku je podstatně rychlejší, nemusíte totiž čekat až knedlík nakyne. Knedlík se po smíchání všech surovin rovnou dává vařit, a to dobu přípravy značně zkrátí. Podobný knedlík mi vařila babička a možná i proto patří tento knedlík mezi mé nejoblíbenější.

Surovin

Na 1 knedlík:

  • 250ml mléka
  • 230g rohlíků nebo housek
  • 100g hrubé mouky
  • 2 vejce M-L
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
  • 1 lžička soli

 

Pomůcky:

Potravinová fólie, šlehač (elektrický nebo ruční) nebo metlička na našlehání bílků

 

Příprava

  1. Rohlíky nakrájejte na kostky asi tak 1 centimetr velké. Pro výraznější chuť můžete pečivo krátce opražit na suché pánvi.
  2. Do mísy nalijte mléko, přidejte žloutky, sůl a metličkou dobře promíchejte. Vaječnou směs nalijte na kostky pečiva a nechte 10 minut stát. Pečivo se pěkně nasákne.
  3. Než se mléko vsákne do pečiva je dostatek času na přípravu sněhu. Bílky vyšlehejte dotuha.
  4. Když je pečivo nasáknuté můžete do misky přidat zbytek ingrediencí: tedy hrubou mouku, petrželku a sníh z bílků. Chvilku vše míchejte, je potřeba aby se vše dobře spojilo. Pečivo se částečně rozpustí, ale tak to má být.
  5. Z potravinové fólie utrhněte kus dlouhý jako 2 šišky knedlíku a ještě kousek navíc. Do první půlky fólie vyklopte těsto a roztáhněte do asi tak 30 centimetrů dlouhého válečku. Velikost knedlíku si ale můžete upravit podle potřeby. Nyní knedlík zakryjte druhou půlkou fólie. Fólii všude přitiskněte a rukou těsto upravte do tvaru válečku. Poté chytněte okraje a zatočte knedlík tak, aby se okraje zcela zakroutily a nerozmotávaly se. Stačí držet okraje a válet knedlík po lince. Teď by vám měl vzniknou krásný váleček.
  6. Knedlík vložte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Vařte 25 minut. Po vytažení z knedlíku odstraňte fólii (můžete ho nechat chvilku vychladnout) a poté knedlík nakrájejte.