Sušená rajčata v olivovém oleji můžete použít do různých receptů anebo jako samotný předkrm. Jsou skvělé do těstovin, salátů,  na pizzu, do zapečených toastů nebo omáček. Na zahradě nám vždycky vyroste rajčat víc než můžeme sníst. Nasušená ale vydrží několik měsíců a tak si na své úrodě můžeme pochutnat po celý rok.

SurovinY

  • cherry rajčata

 

Pro zakonzervování:

  • 100 gramů sušených rajčat (návod na sušení je dole)
  • 400g olivového oleje (lze použít i slunečnicový nebo půl na půl)

*sušená bazalka, rozmarýn, tymián pro bylinkovou chuť

 

Pomůcky: sušička

 

Příprava

  1. Rajčata rozřízněte na půl a rozložte do sušičky. Dávám je řeznou plochou nahoru aby se na plata sušičky nepřilepily.
  2. Teplotu nastavte na 70 stupňů.
  3. Rajčata sušte po dobu 16-22 hodin. Záleží na velikosti rajčat, takže po 12 hodinách se podívejte, jak to vypadá a pak po pár hodinách vždy zkontrolujte.
  4. Když jsou rajčata usušená nechte je ještě pár hodin v sušičce
  5. Rajčata smíchejte s olejem a promíchejte. Plňte do připravených čistých sklenic a zavíčkujte.
  6. Pro bylinkovou chuť můžete přidat trochu sušených bylinek (jeden druh nebo mix). Dobré jsou také pokrájené chilli papričky. Raději přidávám sušené abych nezkrátila trvanlivost.

 

Použití: do těstovin, salátů, omáček, na pizzu…

 

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců. Rajčata musí být dobře usušená, pokud jsou stále mokrá lze je také zakonzervovat, ale je nutné je skladovat v lednici.

 

 

 

Nemáte na sušičce nastavitelnou teplotu?

Pokud nemáte možnost nastavit teplotu po 12 hodinách sušení vždy rajčata zkontrolujte a pak pravidelně po několika hodinách.