Máte rádi ledovou čokoládu? Tak to vás určitě potěší, že si ji doma můžete snadno vyrobit. Budete potřebovat jen dvě suroviny a chvilku času. Kupovaná ledová čokoláda obsahuje mnohem více surovin než dvě, ale věřte mi, že víc surovin potřebovat nebudete.

Z čeho tedy ledovou čokoládu budeme vyrábět? Z hořké čokolády a kokosového oleje. Díky kokosovému oleji se bude čokoláda doslova rozpouštět na jazyku. To je právě to, co mám na ledové čokoládě tak ráda. Čokoládu si můžete i zamrazit do zásoby. Až na ni dostanete chuť, rovnou si ji můžete dát do pusy a ona se během chvilky rozpustí.

Tuto čokoládu můžete použít i jako polevu. Stačí ji vyndat z mrazáku nebo lednice a dát rozpustit.

Co tedy bude na výrobu ledové čokolády a polevy v jednom potřebovat?

 

Suroviny:

  • 60g hořké čokolády (použila sem 30%)*
  • 40g kokosového oleje (použila jsem panenský kokosový olej)

 

Kokosový olej:

Použila jsem panenský kokosový olej. Je v něm cítit nádech kokosu, mě osobně chutná více než rafinovaný kokosový olej bez chuti a vůně. Kokosový olej mám z www.zdravizesrilanky.cz

 

Hořká čokoláda:

Použila jsem 30% čokoládu. Víceprocentní jsem ještě nezkoušela. Čokoláda bude možná o něco tvrdší a nebude se tak dobře rozpouštět. Pokud je čokoláda moc tvrdá, znovu ji rozpusťte a přidejte trochu kokosového oleje.

 

Postup:

  1. Hořkou čokoládu nakrájejte na kostičky a dejte rozpustit ve vodní lázni. Pořídila jsem si na to speciální kovovou misku na vodní lázeň, která na hrnci krásně drží.
  2. Čokoládu občas rozmíchejte. Teplotu nastavte na střední, při vyšší teplotě by se voda mohla dostat do misky a čokoládu srazit.
  3. Až bude čokoláda rozpuštěná, přidejte kokosový olej. Čokoládu nevařte zbytečně dlouho, po rozpuštěný okamžitě přidejte kokosový olej. Míchejte do spojení obou surovin a odstavte.
  4. Čokoládovou směs rozlijte do formiček. Opatrně přeneste do lednice a nechte ztuhnout. Formičky používám silikonové. Z těch všechno vždycky vyklopíte a taky se snadno umývají.

5. Vyklopte a můžete mlsat😊.

Skladování a trvanlivost: Čokoládu skladujte v lednici, mimo lednici se snadno rozpustí. Uložte ji do nějaké krabičky a dejte do lednice nebo mrazáku.

 

Poleva:

Po smíchání čokolády s kokosovým olejem rovnou polijte dort, dezert apod anebo polevu nalijte do formiček a po ztuhnutí uložte do lednice či mrazáku. Polevu můžete kdykoliv znovu rozpustit a použít. Polévala jsem s ní velikonočního beránka, biskupský chlebíček, perník a jiné pečené i nepečené dezerty. Po polití přeneste dezert do lednice a nechte ztuhnout. Pro krásně křupavou polevu vyndejte váš výtvor až těsně před podáváním.

Pro silnější vrstvu můžete nanést více vrstev. Nejdřív ale dejte tu první ztuhnout do lednice nebo mrazáku.