Máte rádi ledovou čokoládu? Tak to vás určitě potěší, že si ji doma můžete snadno vyrobit. Budete potřebovat jen dvě suroviny a chvilku času. Kupovaná ledová čokoláda obsahuje mnohem více surovin než dvě, ale věřte mi, že víc surovin potřebovat nebudete.
Z čeho tedy ledovou čokoládu budeme vyrábět? Z hořké čokolády a kokosového oleje. Díky kokosovému oleji se bude čokoláda doslova rozpouštět na jazyku. To je právě to, co mám na ledové čokoládě tak ráda. Čokoládu si můžete i zamrazit do zásoby. Až na ni dostanete chuť, rovnou si ji můžete dát do pusy a ona se během chvilky rozpustí.
Tuto čokoládu můžete použít i jako polevu. Stačí ji vyndat z mrazáku nebo lednice a dát rozpustit.
Co tedy bude na výrobu ledové čokolády a polevy v jednom potřebovat?
Suroviny:
- 60g hořké čokolády (použila sem 30%)*
- 40g kokosového oleje (použila jsem panenský kokosový olej)
Kokosový olej:
Použila jsem panenský kokosový olej. Je v něm cítit nádech kokosu, mě osobně chutná více než rafinovaný kokosový olej bez chuti a vůně. Kokosový olej mám z www.zdravizesrilanky.cz
Hořká čokoláda:
Použila jsem 30% čokoládu. Víceprocentní jsem ještě nezkoušela. Čokoláda bude možná o něco tvrdší a nebude se tak dobře rozpouštět. Pokud je čokoláda moc tvrdá, znovu ji rozpusťte a přidejte trochu kokosového oleje.
Postup:
- Hořkou čokoládu nakrájejte na kostičky a dejte rozpustit ve vodní lázni. Pořídila jsem si na to speciální kovovou misku na vodní lázeň, která na hrnci krásně drží.
- Čokoládu občas rozmíchejte. Teplotu nastavte na střední, při vyšší teplotě by se voda mohla dostat do misky a čokoládu srazit.
- Až bude čokoláda rozpuštěná, přidejte kokosový olej. Čokoládu nevařte zbytečně dlouho, po rozpuštěný okamžitě přidejte kokosový olej. Míchejte do spojení obou surovin a odstavte.
- Čokoládovou směs rozlijte do formiček. Opatrně přeneste do lednice a nechte ztuhnout. Formičky používám silikonové. Z těch všechno vždycky vyklopíte a taky se snadno umývají.
5. Vyklopte a můžete mlsat😊.
Skladování a trvanlivost: Čokoládu skladujte v lednici, mimo lednici se snadno rozpustí. Uložte ji do nějaké krabičky a dejte do lednice nebo mrazáku.
Poleva:
Po smíchání čokolády s kokosovým olejem rovnou polijte dort, dezert apod anebo polevu nalijte do formiček a po ztuhnutí uložte do lednice či mrazáku. Polevu můžete kdykoliv znovu rozpustit a použít. Polévala jsem s ní velikonočního beránka, biskupský chlebíček, perník a jiné pečené i nepečené dezerty. Po polití přeneste dezert do lednice a nechte ztuhnout. Pro krásně křupavou polevu vyndejte váš výtvor až těsně před podáváním.
Pro silnější vrstvu můžete nanést více vrstev. Nejdřív ale dejte tu první ztuhnout do lednice nebo mrazáku.