Asi před měsícem jsem spustila výzvu: Vařím ze zásob. Pravidla jsou jednoduchá – snažím se vařit z toho, co mám doma a zbytečně nekupovat nové suroviny. Samozřejmě ovoce a zelenina se nepočítá, bez té být nechci. Zkrátka se mi doma nějak nakupili různé suroviny a já bych je chtěla spotřebovat, protože přeci jen mají nějaké datum spotřeby.

Doma jsme neměli žádné pečivo, tak jsem hledala, co upeču za pečivo. Koukala jsem do zásob a hned mě napadl Knekkebrod – norský chléb. Tenhle chlebík mám moc ráda, je moc dobrý, a navíc má i dlouhou trvanlivost.

 

Suroviny:

  • 250ml vlažné vody
  • 65g celozrnné špaldové mouky* (původně tam byla žitná mouka, ale tu jsem neměla)
  • 35g loupaných dýňových semínek
  • 35g pšeničných otrub (kupuji v obchodě se Zdravou výživou)
  • 30g sezamu
  • 20g loupaných konopných semínek (původně tam byla slunečnice)
  • 25g jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce medu (měla jsem jen akátový)
  • ½ lžičky soli

 

Postup

V míse smíchejte všechny suché suroviny: mouku, semínka, otruby, sůl i ovesné vločky.

Promíchejte, přidejte vodu a med a opět promíchejte.

Nechte 5 minut stát.

Těsto nalijte na plech vyložený papírem nebo podložkou na pečení. Pomocí lžíce nebo vidličky rozetřete do stran. Plech jsem použila velký, nízký.

Tip: Někdy jde těsto lépe rozetřít tak, že vidličkou ťupáte do těsta a tím ho postupně roztahujete (bude to vidět ve videu).

 

Pečte 15 minut na 175 stupňů v předehřáté troubě. Plech vyndejte, nakrájejte na 9 kousků a vraťte do trouby. Aby se těsto nepotrhalo, je lepší než krájet nůž jen přikládat. Přeci jen je těsto ještě docela tekuté, takže při pohybu nožem můžete těsto dost potrhat.

Pečte 30 minut, opět vyndejte a tentokrát chleba otočte a dejte do péct z druhé strany. Minutku si nastavte na 10 minut, to by mělo stačit.

 

Chléb dejte vychladnout na mřížku. Po vychladnutí uložte do obalu.

 

Tip:

Na skladování pečiva používám pouze funkční obal Wrap up. Je vyrobený tak, aby pečivo neplesnivělo a vydrželo déle.