Dneska mám pro vás recept na švédské masové kuličky s omáčkou a brusinkami. Jistě je všichni znáte hlavně z Ikei, která je tak proslavila😊. Já jsem na nich byla jednou a taky mi moc chutnaly. Přeci jen ale dávám přednost domácí kuchyni, tak jsem se do nich pustila. Recept jsem vařila asi pětkrát, než jsem s ním byla spokojená.

U tohoto receptu mi strašně moc chutná to spojení masových kuliček, brusinek, smetanové omáčky, vařených brambor a pažitky. To je dokonalé! Omáčka navíc chutná jako kdyby byla sýrová a přitom není. Je to jedno z mála jídel, u kterého sním hned 2 porce. I když se pak nemůžu celý večer hnout (ale zase si parádně pochutnám:-D).

Zkuste tento recept a uvidíte, že připravit si švédské masové kuličky není nic těžkého.

Suroviny:

 

Masové kuličky

  • 600g mletého masa – mix hovězí a mleté (nebo pouze hovězí)
  • 90g mléka
  • 80g strouhanky
  • 1 vejce vel. M
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje (nebo olivového)
  • Trochu čerstvé petrželky
  • 2 kuličky nového koření
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

 

Omáčka:

  • 800ml hovězího vývaru (nebo vody, pokud nemáte)
  • 200g sladké smetany
  • 45g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce másla (20 gramů)
  • Špetka mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 strouhnutí muškátového oříšku

 

Příloha:

  • vařené brambory (dělala jsem 2 kila nových brambor)
  • Pažitka
  • Rozpuštěné máslo
  • brusinkový džem (prodává Ikea)

 

Postup

 

Masové kuličky

Cibuli nakrájejte nadrobno.

Použila jsem k tomu sekáček od Tescomy, protože nerada slzím:-D a taky je to rychlejší. Už mi ušetřil hodně času.

Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibulku, pokrájenou petrželku, strouhanku, mléko, sůl, mleté nové koření, nastrouhaný muškátový oříšek i kardamom. Tedy vše ze seznamu na masové kuličky.

Udělejte kuličky. Mě to vyšlo na 30 kuliček.

Kuličky smažte v oleji ze všech stran 10-15 minut anebo v troubě. Já jsem je pekla v troubě. Aby pěkně zezlátly, potřela jsem je ze všech stran v oleji. Pekla jsem je na středním roštu ve velkém plechu na 180 stupňů. Až zezlátnou, zkuste jednu kuličku a uvidíte, jestli už je maso upečené. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, ať zezlátnou ze všech stran.

Kuličky při pečení pustí šťávu. Tento výpek slijte a dejte do misky. Když ho přidáte do omáčky, bude mít masovou chuť.

 

Brambory:

Než začnete dělat omáčku, dejte vařit brambory. Brambory jsem oloupala a nakrájela na silné měsíčky. Ideální jsou nové brambory, ty jsou nejchutnější.

 

Omáčka:

Do misky nalijte asi 50ml vývaru nebo vody, přidejte hladkou mouku a metličkou promíchejte. Získáte tekutou směs, kterou pak omáčku zahustíte.

Do hrnce nalijte hovězí vývar, zeleninový vývar nebo vodu. Přidejte smetanu a výpek, který jste získali z kuliček.

Nyní přidejte hladkou mouku rozmíchanou ve vodě/vývaru. Za stálého míchání, aby omáčka byla krásně hladká, přidejte lžíci másla na zjemnění omáčky. Také špetku mletého černého pepře, sůl (1/2 lžičky), cukr a špetku mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku. Omáčku mám ráda sladší, více se pak hodí k brusinkám, proto jsem do omáčky přidala 2 lžíce krupicového cukru.

Vařte 5 minut od bodu varu.  Omáčka by měla být akorát hustá. Pro zahuštění omáčku vařte o něco déle nebo ji nařeďte přidáním smetany, vody či vývaru.

Na talíř nandejte smetanovou omáčku, masové kuličky, brusinky a vařené brambory. Brambory polijte rozpuštěným máslem a posypte nadrobno pokrájenou pažitkou.

Poznámky k receptu

  • Některé brusinky jsou méně sladké a některé více. Mě osobně chutnají více ty sladší. Ráda kupuji v Bille sklenici brusinek. Je to hned za ovocem, oddělení s organickými potravinami. Mají tam brusinky od Allnature a ty jsou vynikající!
  • Použijte kvalitní mleté maso. Párkrát jsem si nepřečetla obal a koupila něco hrozného. Nechutnalo to jako maso, výpek z něho chutnal strašně.
  • Pro lepší chuť omáčky přidávám do omáčky výpek z masových kuliček. Pokud je plech připálený a plný černých kousků, raději ho do omáčky nedávejte, mohl by zkazit její chuť.
  • Do omáčky používám hovězí vývar, zeleninový vývar nebo pouze vodu.
  • Místo sladké smetany lze použít i smetanu ke šlehání nebo smetanu na vaření.
  • Kdo by chtěl použít méně mouky, může použít pouze 20-30 gramů mouky a namísto 5 minut omáčku vařit 20-30 minut, dokud se nezredukuje na požadovanou hustotu.
  • Namísto hladké mouky lze použít i kukuřičný škrob. Začněte 1 lžící škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody. Zamíchejte, vařte 2 minuty a uvidíte, jestli ještě přidáte.
  • Použila jsem mleté nové koření, dá se tak již koupit. Nebo můžete dát kuličky nového koření do elektrického mlýnku na kávu a namlít. Prosijte a uložte do sklenice pro další použití. Koření musí být namleté na prášek, abyste v omáčce neměli kousky. Pokud nemáte možnost koření namlít nebo koupit již namleté, dejte kuličky do omáčky celé a před podáváním je vyndejte.