Dneska mám pro vás recept na polský okurkový salát, zvaný Mizeria. Je to salát z okurky, zakysaná smetany a kopru. Salát je velmi osvěžující, a tak je teď ideální čas si ho udělat. Prý nás příští týden čekají tropy, kdybyste se chtěli ochladit, tak víte, co si připravit😊.

K ochlazení se mi ještě osvědčil meloun, melounová šťáva, jogurtové lassí, jogurt a vlastně všechny mléčné výrobky. No a samozřejmě různé nanuky a zmrzliny, které si před létem udělám do mrazáku😊.

 

Suroviny:

  • 1 salátová okurka
  • 200g zakysané smetany
  • 2 lžičky krupicového cukru (volitelné)
  • 2 lžičky sekaného čerstvého kopru*
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

*lze použít i mražený

 

Postup:

Okurku nakrájejte na silnější kolečka a pak ještě na půl. Když použijete bio okurku, nechcete ji neoloupanou.

Zakysanku smíchejte s cukrem, solí, citrónovou šťávou a pepřem.

Kopr posekejte nadrobno a přidejte do misky s dresinkem. Promíchejte a přidejte do mísy s nakrájenou okurkou.

Dobře promíchejte a dejte na 30 minut odležet do lednice. Kdo je nedočkavý, může se do salátu pustit rovnou, ale chutě nebudou tak dobře propojené.

Dobrou chuť

Poznámky k receptu:

Pro salát bez laktózy stačí použít zakysanou smetanu bez laktózy. Prodávají jí například v Bille nebo Globusu.