Dneska mám pro vás recept na polský okurkový salát, zvaný Mizeria. Je to salát z okurky, zakysaná smetany a kopru. Salát je velmi osvěžující, a tak je teď ideální čas si ho udělat. Prý nás příští týden čekají tropy, kdybyste se chtěli ochladit, tak víte, co si připravit😊.
K ochlazení se mi ještě osvědčil meloun, melounová šťáva, jogurtové lassí, jogurt a vlastně všechny mléčné výrobky. No a samozřejmě různé nanuky a zmrzliny, které si před létem udělám do mrazáku😊.
Suroviny:
- 1 salátová okurka
- 200g zakysané smetany
- 2 lžičky krupicového cukru (volitelné)
- 2 lžičky sekaného čerstvého kopru*
- 1 lžička citrónové šťávy
- ½ lžičky soli
- Špetka mletého černého pepře
*lze použít i mražený
Postup:
Okurku nakrájejte na silnější kolečka a pak ještě na půl. Když použijete bio okurku, nechcete ji neoloupanou.
Zakysanku smíchejte s cukrem, solí, citrónovou šťávou a pepřem.
Kopr posekejte nadrobno a přidejte do misky s dresinkem. Promíchejte a přidejte do mísy s nakrájenou okurkou.
Dobře promíchejte a dejte na 30 minut odležet do lednice. Kdo je nedočkavý, může se do salátu pustit rovnou, ale chutě nebudou tak dobře propojené.
Dobrou chuť
Poznámky k receptu:
Pro salát bez laktózy stačí použít zakysanou smetanu bez laktózy. Prodávají jí například v Bille nebo Globusu.