Recept na osvěžující a velice jednoduchý rajčatový salát s cibulí. Tento salát- Tomatensalad je typický pro Německo a také Rakousko. Do Německa jsem se měla možnost podívat hned několikrát, ale pravda je, že si z jídla moc napamatuji. Bylo to totiž před 10-15 lety. Dodnes mi ale utkvěla v hlavě vzpomínka, z německé toalety. Promiňte, k jídlu se to moc nehodí, ale nebojte, není to nic nechutného. Na obyčejné benzince mě totiž čekal záchod s turnikety, jako u metra a taky ochranka, která hlídala, jestli všichni platí. Mimochodem poplatek byl 1 euro, dostali jste za něj kupon a ten jste mohli potom využít na nákup jídla nebo jiných věcí. Nebo jste si kupony jako já celou cestu schovávali a pak jste při zpáteční cestě rodině nakoupili dárky. Ještě k té toaletě. Byla neuvěřitelně moderní a čistá. Dokonce tam měli prkénko, které se po každém spláchnutí začalo otáček a desinfikovat. Tehdy jsem na to koukala jak puk:-D.

 

Tak a teď zpátky k tomu salátu. Je to salát z rajčátek, cibule a jarní cibulku. Úplně nejlepší možnost je použít rajčata vypěstovaná na vaší zahrádce. Chuťově jsou s těmi v supermarketu nesrovnatelná. Vypadá to, že letos mi snad i pár rajčat vyroste (jestli nepřijdou kroupy jako loni), tak snad bych jich pár taky mohla mít😊.

 

Nechme vzpomínání a pojďme se podívat na ten salát:

  • 350g červených rajčat (velký, ne cherry)
  • 40g cibule
  • 10cm jarní cibulky (pouze zelená část)
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 3/8 lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Pár kapek balzamikového octa (1/8 lžičky)
  • Špetka cukru

 

Postup:

Rajčata nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky. Olej smíchejte se solí, pepře, octem a cukrem. Smíchejte se zeleninou. Salát ozdobte kolečky jarní cibulky a můžete podávat.