Cizrnové ladu je indická sladkost. Připravuje se z cizrnové mouky, cukru, ghí a kardamomu. Přidávám do něj i kokosový olej. Ladu po něm během chvilky v lednici ztuhne. Jestli jste cizrnu zatím měli jen ve slaných jídlech, budete velice překvapeni, jak dobře může chutnat na sladko. Ladu nám doma zachutnalo natolik, že jsme ho začaly připravovat jako vánoční cukroví. Příprava zabere asi tak 15 minut, takže je to docela rychlé. Nejzajímavější je na něm chuť kardamomu, proto ho rozhodně nevynechávejte. Bez něj to nikdy nebude ono.

 

Budete potřebovat:

  • 100g cizrnové mouky (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
  • 75g moučkového cukru (pro zdravější verzi použijte třtinový moučkový cukr)
  • 60g ghí (nebo másla pokud ghí nemáte)
  • 20g kokosového oleje
  • ½ lžičky mletého kardamomu

Pomůcky: silikonová forma na pralinky

 

Na přípravu ladu budete potřebovat pánev. Ideální je nepřilnavá pánev, ať se vám nic nepřichytí. Použít můžete i WOK (dělám v něm snad všechno)😊.

Začněte rozpuštěním ghí na pánvi. Až se rozpustí přidejte cizrnovou mouku. Za stálého míchání mouku opékejte 7-10 minut. Teplotu mějte nastavenou na půlce až třičtvrtě výkonu. Mouka se krásně rozvoní a získá oříškovou chuť.

Odstavte a vmíchejte moučkový cukr a kokosový olej. Pomocí lžičky naplňte připravenou formu na pralinky. Upěchujte lžičkou a dejte do lednice. Určitě vám ještě něco zbyde. Pro urychlení dejte formu do mrazáku. Za cca 10 minut můžete formu vyndat a ladu vyklepnout. Poté do ní dejte zbytek směsi. Nebo použijte formy dvě a po naplnění uložte ladu do lednice, dokud neztuhne.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku. Pro delší trvanlivost lze ladu zamrazit. Bez problému vydrží i několik měsíců.