Aloo gobi je další mé oblíbené indické jídlo. Poprvé sem ho ochutnala v indické restauraci Curry and Tika (vaří tam fantasticky!).

Jedná se o jídlo z brambor a květáku, cibulí a rajčat. Maso neobsahuje, je tedy vegetariánské. Název už sám napovídá, z čeho je jídlo udělané:

 Aloo – brambory

Gobi – květák

 

A co si dát jako přílohu? K tomuto jídlu se hodí rýže basmati, chléb naan, parathy anebo čapatí. Já jsem zvolila čapatí – jsou to tenké placky podobné pšeničným tortillám

Je tady podzim a květák se jako surovina přímo nabízí. Až ho budete mít doma, zkuste něco nového a připravte si vynikající indické jídlo😊.

 

Suroviny

  • 600g brambor (ideálně typ A nebo B)
  • 300g květáku
  • 170g rajčatové passaty = pasírovaná rajčata
  • Volitelné: 150g mraženého hrášku
  • 100ml vody
  • 1 cibule
  • 1 rajče nebo 1 lžíce protlaku
  • 1 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 a ½ lžičky nastrouhaného zázvoru (nebo ¼ lžičky sušeného)
  • 1 a ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička chilli vloček (volitelné)

Na ozdobu: nasekané listy koriandru

 

Postup

Květák omyjte, zbavte tvrdých částí a natrhejte na větší růžičky. Vařte v osolené vodě 3-4 minut. Sceďte ho.

Cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném ohni nebo ghí míchejte do až zesklovatí.

Přidejte brambory nakrájené na kostky, všechno koření a míchejte další 2 minuty.

Dále přidejte pasírovaná rajčata, protlak, vodu a vařte pod pokličkou skoro do měkka ( u mě to bylo 10 minut).

Nakonec vmíchejte květák a 3 minuty povařte. Kdo má rád, přidá společně s květákem i mražený hrášek.

Podle chuti promíchejte s cukrem. Já mám ráda jídlo sladší, dala jsem tedy 3 lžíce.

Podávejte s chlebem naan, rýží, čapatí anebo parathou.

 

Nechcete pokaždé odměřovat jednotlivé druhy koření?

Udělejte si do sklenice mix na jedno či více dávek. Pak už jen přidáte do jídla počet lžiček odpovídajících na jednu porci. Aby dávkování bylo vždy přesné, používám lžičkové odměrky, protože přeci jen je každý lžička jiná.

 

Smíchejte:

  • 8 lžiček garam masaly
  • 6 lžiček mletého koriandru
  • 4 lžičky chilli vloček
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžičku sušeného zázvoru

 

Do jídla přidáte 11 gramů koření anebo 5 a ½ lžičky