Sezamové kuře je můj nový objev, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Kombinace sezamu a medu je zkrátka neodolatelná. Jedná se o čínské jídlo, ale spíše než v Číně ho v nabídce čínských restaurací ve spojených státech. Jak chutná? Je to kuře obalené ve sladší medové omáčce a to mě jakožto milovnici všeho sladkého nadchlo:-).

Jak už to u asijské kuchyně bývá, je to rychlovka a proto je mojí oblíbenou volbou během pracovního týdne. Komu by se taky chtěla dělat se svíčkovou a domácím knedlíkem po celém dni v práci, že?:-D. (poznámka: jestli to někdo zvládáte máte můj obrovský obdiv, jste úžasné/í!!).

Jako příloha k sezamovému kuřeti podává rýže – za mě jednoznačně vyhrává jasmínová.

 

Suroviny:

  • 650g kuřecích prsou
  • 35g kukuřičného škrobu na obalení masa
  • 160g vody
  • 70g medu
  • 60g sójové omáčky light (koupeno v Bille, značka Pearl river)
  • 15g kukuřičného škrobu (necelé 2 lžíce)*
  • 2 lžíce sezamu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje (pokud nemáte, vynechte)
  • ½ lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • Volitelně: 1-2 lžičky Jalapěno prášku Chilli doctor (u nás nesmí chybět:-D)**
  • Jarní cibulka na ozdobu
  • Na osmažení masa: 2 lžíce slunečnicového oleje

Pomůcky: Pánev Wok (já mám tento WOK set z denishenry.cz)

 

*používám lžícové odměrky. Každá lžíce je jiná, ale takhle dosáhnete pokaždé stejného výsledku. Ani byste nevěřili, kolikrát jsem jídlo pokazila jen kvůli špatnému měření. Třeba klasická lžíce škrobu nabízí hodně možností – je vrchovatá, rovná nebo akorát tak plná??? U odměrky je to jednoduché – zarovnáte po okraj a je to. Anebo pak spoléhám na váhu, ta nikdy nelže:-).

**Jídlo má být spíše sladké než pálivé, a proto by se to s chilli nemělo přehánět…my ale rádi pálivé, tak jsem ho dala trochu víc:-D.

 

Postup

Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na nudličky. Osušte ho papírovou utěrkou nebo nechte krátce oschnout (maso před použitím omývám, asi jako každý a pak je na něm hodně vody).

Nudličky dejte do misky a pomalu přisypávejte kukuřičný škrob. Lepší je přidávat jednu lžíci, promíchat a pak druhou.

Do Woku dejte 2 lžíce slunečnicového oleje a rozpalte ho na vysokou teplotu. U sklokeramiky jsem dala nejvyšší teplotu, u indukce si teplotou nejsem jistá, protože s ní nemám zkušenosti.

Když dáte maso do pánve najednou, slepí se. Místo toho vkládejte jeden kousek po druhém, promíchejte a pak teprve přidejte další. Maso osmažte dozlatova (musí být zcela hotové), klidně pracujte ve více várkách. Podle potřeby doplňte olej.

Poznámka: Já jsem dala pár kousků masa do pánve, promíchala a pak si maso nahrnula ke straně, přidala jsem další, pár sekund počkala, aby nelepilo a promíchala a zase dala ke straně. Během minuty jsem měla všechno maso v pánvi a mohla ho opékat jako celek.

Když je maso hotové, vyndejte ho z pánve. Dejte ho okapat na papírovou utěrku.

V misce nyní smíchejte utřené 2 stroužky česneku, 1 lžíci rýžového octa, 70g medu, 60g sójové omáčky, špetku chilli nebo dle chuti (lze přidat i nakonec) a lžičku sezamového octa.

V malé misce rozmíchejte 15 gramů škrobu ve 2 lžících studené vody. Přidejte do misky s omáčkou. Vše dobře promíchejte metličkou.

Zapněte Wok, tentokrát ho zahřejte jen na střední nebo nízkou teplotu, ať se omáčka rychle nevyvaří. Vlijte obsah misky s omáčkou a míchejte do zhoustnutí. Omáčka by měla během minuty zhoustnout.

Ihned přidejte maso, nakrájenou zelenou část jarní cibulky a promíchejte. Odstavte ze sporáku.

Sezam nasypte na suchou pánev (žádný olej) a míchejte, dokud neuslyšíte praskání podobně jako u popcornu. Akorát, že na rozdíl od popcornu sezam nepukne😊. Chceme sezam rozvonět. Raději sezam opékejte méně než více, aby nebyl hořký. Tento krok je volitelný, někdo ho dělá a někdo ne.

 

Sezamové kuře podávejte s rýží – doporučuji jasmínovou. Nakonec kuře posypte opraženým sezamem (Já jsem sezam smíchala s omáčkou, to je taky možnost😊).

 

Obměny:

Nejčastěji se používají kuřecí stehna, aby byl pokrm šťavnatější. Já je ale nejím, proto jsem zvolila kuřecí prsa. Při čtení různých receptů jsem zjistila, že většina lidí používá také prsa, stejně jako já, takže nejsem sama😊.

Sezamová semínka v tomto pokrmu mohou být opražená, ale také nemusí.

K rýži a sezamovému masu se jídlo často podává s dušenou brokolicí.

Místo kuřecího masa se dají použít i krevety. S přípravou vám ovšem moc nepomůžu, protože je nejím😊.

Sezam může být nahrazen sekanými mandlemi. Mě osobně to přijde jako zábavný fakt, když vezmeme v úvahu, že je to recept na sezamové kuře

 

Kde nakoupíte suroviny?

Já jsem vše na tenhle recept nakoupila v Bille: mají tam rýžový ocet, jasmínovou rýži, škrob, sezam i vše ostatní. Původně jsem počítala s tím, že neseženu rýžový ocet, ale sehnala. Dříve tak snadno k sehnání totiž nebyl. Pamatuju si, jak jsem vždycky čekala na asijský týden v Lidlu, abych si ho mohla nakoupit do zásoby:-D.

Tip na levnou rýži: V Bille jsem viděla obrovské balení rýže. Je to 5kg a stojí od 180 do 240Kč pode druhu. Mají tam basmati a další druhy. Já si jí tam tenhle týden pojedu koupit. Pokud jíte rýži často, mrkněte na to. Měli je v košíku před regálem s těstovinami.

 

Poznámky:

Omáčky má být jen tolik, aby obalilo maso. 

Při ohřívání jídla přidejte trochu vody, aby se jídlo nepřipálilo (ohřívám ho na pánvi, jelikož mikrovlnku nemám). Podle mě je ale asijskou kuchyni nejlepší sníst rovnou, vždy čerstvě připravenou:-).

Sezam lze přidat k masu a promíchat anebo jen jídlo sezam posypat, aby byl hezky vidět. 

Sezam můžete upražit anebo tento krok vynechat a jen ho přidat do jídla. 

 

WOK:

Minulý týden mi přišel nový Wok. Samotnou mě překvapilo, jak je na něm jídlo rychle připravené. Nějakou dobu jsem používala pánev. Myslela jsem si, že to nebude velký rozdíl ale je. Wok je opravdu mnohem rychlejší. Vzhledem k vysoké teplotě je lepší si vše připravit a pak už to jen dávat do pánve. Moc času mezi jednotlivými kroky totiž nemáte:-D.

Mytí woku – jen do něj naliju trochu vody, případně krátce zahřeju a pak ho jen vypláchnu.

 

Další tipy z asijské kuchyně:

Den na to jsem si trochu vyhrála a udělal jsem hned několik jídel – tofu po sečuánsku, vietnamské kuře a sezamové kuře.

 

Tip na příště:

Mongolské kuře (čína)

Tofu po sečuánsku (čína)

Vietnamské kuře