Čínská jídla jsou u nás na jídelníčku docela často, takže tento recept určitě není poslední. V případě čínských jídel nemám žádný pevný recept. Většinou je to spíše co dům dá nebo náhodný experiment podle momentální chuti. Tentokrát mám pro vás recept na kuřecí maso se zeleninou, arašídy a žampiony. Pro pálivou chuť jsem použila omáčku habaňero, sušený zázvor a chilli.

Pokud zrovna nemáte chuť na dlouhé vaření můžete se pustit do tohoto receptu. Do dvaceti minut máte uvařeno a můžete podávat. Chutná skvěle s vaječnými nebo rýžovými nudlemi nebo rýží.

Suroviny

  • 750g kuřecí prsa
  • 500g kápií (3ks)- můžete použít různé barvy
  • 500ml vody nebo vývaru (kuřecí/zeleninový)
  • 500g čerstvých žampionů
  • 100g fazolových klíčků (kupuji mražené nebo v konzervě)
  • 50g pražených arašídů
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 4 a 1/2 lžíce cukru
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce vody na rozpuštění škrobu
  • 5 lžiček kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky habaňero omáčky
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého chilli/1 chilli paprička

Příprava

 

  1. Maso očistěte od tvrdých částí a nakrájejte na nudličky nebo větší kostky. Nemusíte používat jen kuřecí prsa, ale klidně i stehna nebo vepřové maso. Záleží na vás co máte rádi.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte jen na tenké měsíčky.
  3. Žampiony omyjte od hlíny a nakrájejte na tlustší plátky nebo kousky. Větší kousky nám zajistí že se žampiony tolik nevyvaří.
  4. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo tenké hranolky.
  5. V případě konzervovaných fazolových klíčků nálev slijte a klíčky nechte okapat.
  6. Všechno koření si připravte do jedné misky, omáčky do druhé.
  7. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve vodě.
  8. Kápie omyjte a nakrájejte stejně jako maso na tlustší nudličky nebo větší kostky.
  9. Nyní máte přípravy hotové. Při vaření je třeba pracovat rychle. Nejdéle totiž trvá příprava a odměřování surovin. Vaření je ta nejkratší část. Párkrát jsem odměřovala až potom a zároveň u toho míchala. Celé jídlo pak bylo dost rozvařené, hlavně zelenina.
  10. Na pánvi rozpalte oba oleje a maso na něm za stálého míchání osmažte. Na maximální teplotu maso smažte 3-5 minut (až uvnitř nebude syrové). Používám wok tak se doba smažení při použití normální pánve může trochu lišit.
  11. Přidejte arašídy, cibuli, mrkev, papriku a fazolové výhonky.
  12. Promíchejte a 2 minuty míchejte.
  13. Přidejte koření a zalijte vývarem.
  14. Zakryjte pokličkou a vařte 5 minuty.
  15. Na závěr přidejte, cukr, sůl, kukuřičný škrob smíchaný s vodou a pokrájené žampiony.
  16. Vařte dalších 5 minut a odstavte.
  17. Podávejte s rýží, hranolkami, rýžovými nebo vaječnými nudlemi

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 2 dny

TIP: pro menší porci můžete udělat jen poloviční dávku