Tau foo fah je čínský dezert, který se připravuje z hedvábného tofu a zázvorové sirupu. Někdy se také vyrábí ze sójového mléka svařeného s agarem namísto tofu. Já jsem použila sójové mléko, protože jsem doma tofu neměla. Řeknu vám, že rozdíl bych nepoznala. Mléko s agarem po ztuhnutí chutná jako samotné hedvábné tofu.

Tento dezert mě překvapil jemnou chutí. Nejdřív jsem ochutnala bez sirupu a to nebylo nic moc. Ovšem po zalití zázvorovým sirupem? Vynikající! Kromě toho když se podíváte na složení zjistíte, že je tento dezert zdravý. Dokonce neobsahuje lepek ani laktózu.

Puding z kupovaného sójového mléka jsem nezkoušela, pouze ten z mléka domácího. Určitě ale kupované sójové mléko můžete použít, pokud se vám s tím domácím nechce dělat😊.

 

Suroviny

  • 500ml sójového mléka
  • ½ lžičky agar prášku
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu

 

Zázvorový sirup

  • 150ml vody
  • 80g hnědého/třtinového nebo bílého cukru
  • 15g oloupaného zázvoru

 

Recepty, které se vám budou hodit:

Jak si vyrobit sójové mléko

Domácí vanilkový extrakt 

Agar prášek – kupuji v obchodě se zdravou výživou

 

Postup

 

1.Puding

Studené sójové mléko smíchejte s agarem a metličkou dobře promíchejte. V malém rendlíku přiveďte k varu a 5 minut povařte. Mléko pravidelně míchejte, ať se nepřipálí.

Odstavte, přidejte vanilkový extrakt a rozlijte do 2 misek. Nechte vychladnout a dejte do lednice.

Nechte tuhnout 4 hodiny.

 

2.Zázvorový sirup

Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vodu, cukr a zázvor přiveďte k varu a 5 minut povařte.

Přelijte do sklenice a po vychladnutí uložte do lednice. Zázvor nechte v sirupu, dokud ho nebudete používat.

Se sirupem si můžete vyhrát, aby vám chuťově vyhovoval. Můžete použít jen 10 gramů zázvoru pro jemnější chuť anebo naopak přidat, aby byl výraznější. Stejně tak si lze upravit i množství cukru.

Když používám bílý cukr, přidávám do sirupu 2 lžičky melasy, aby měl barvu jakou má být (v originálu je hnědý cukr).

 

Podávání

Připravte si 2 misky. Vezměte si připravený puding a pomocí lžičky vytvořte takové noky. V Číně používají speciální lžíce, podobné těm jako na čínskou polévku.

Kousky pudingu rozdělte do misek (jen tolik, kolik sníte)

přidejte zázvorový sirup (podle chuti). Množství sirup si můžete upravit podle chuti.