Nedávno jsem objevila cheese tea – je to čaj či jiný nápoj na kterém je sýrová pěna. Ano, slyšíte správně! Nemusíte se ale ničeho bát, nejedná se o žádný parmezán, eidam či něco podobného. Základem pěny je  cream cheese – v mém případě žervé a dále pak šlehačka, mléko a cukr. Chuťově se podobá například cheesecaku.

Nápojů na které dáte sýrovou pěnu je více. Opět jsem se inspirovala v Asii a udělala matcha tea.  V kombinaci s pěnou tvoří skvělou dvojku, kterou si nejde nezamilovat😊.

Vyzkoušejte tuto novinku. V Čechách jí zatím ještě asi nikde nekoupíte anebo jen na pár místech. Doma si ji ale můžete připravit tak často, jak jen budete chtít.

 

 

 

Matcha:

 

Sýrová pěna

  • 100ml smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 100g žervé
  • 50ml mléka
  • 50g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli

 

Sýrová pěna

Jako první si vyšlehejte smetanu ke šlehání. Nešlehejte jí ale úplně do tuha. Spíš tak, aby byla hustá a to stačí. Stále to má být pěna a ne šlehačka…nicméně se nic moc nestane, když jí vyšleháte hodně (jen se to bude o něco hůře pít) Aby to šlo dobře, musí být šlehačka vychlazená.

V druhé misce promíchejte žervé s cukrem. Přidejte mléko a pak i šlehačku. Nakonec vmíchejte sůl. Právě sůl dodá pěně tu správnou chuť alá cheesecake a tak jí nevynechávejte. Anebo přidejte do začátku jen 1/4 lžičky a ochutnejte.

Nyní směs ještě asi minutu šlehejte.

Když je pěna tekutá, dejte jí do lednice, než si připravíte zbytek. Jedna dávka pěny vám vystačí na více nápojů, proto pěnu zakryjte víkem.

Trvanlivost je asi 3 dny. Před použitím je třeba pěnu vždy krátce promíchat metličkou.

 

Matcha

Matcha tea lze udělat studený nebo teplý. Pro teplý nalijte matcha tea do misky, zalijte vodou o max. teplotě 70 stupňů a promíchejte bambusovou či jinou metličkou. Při přípravě matchy se vyhýbejte kovu, tím se ničí prospěšné látky.

Pro studený nápoj nalijte vodu do šejkru, přidejte 1 sáček matcha tea a dobře protřepejte.

Připravený nápoj nalijte do sklenice, ideálně průhledné, ať je to pěkně vidět.

Pěny se dává docela dost, nechte si na ní ve sklenici dostatek místa. U studeného nápoje ještě můžete přidat led.

Přidejte sýrovou pěnu a je to.

 

 

Poznámka:

  • Při přípravě matchy se vyhýbejte kovu. Také je třeba nepoužívat vodu teplejší 70 stupňů.
  • Sýrová pěna vám vyjde na cca 4 nápoje.
  • Zbytek pěny dejte do lednice v uzavřeném obalu. Před podáváním pěnu vyndejte z lednice a krátce prošlehejte