Affogato al caffe je italský dezert ze zmrzliny a espressa. Já jsem recept trochu upravila a na místo kávy použila matcha tea. Můžu vám říct, že to byl skvělý nápad. Je to osvěžující, chutné, a navíc se zachová i účinek jaký má káva. Akorát na rozdíl od kávy vám energie získaná z matchy vydrží až 6 hodin, tedy podstatně déle.

Popravdě teď na tomhle dezertu dost ujíždím. Někdy si na něj ještě dávám oříšky a šlehačku a to je taky pecka!

 

Budete potřebovat:

  • 1 sáček matcha tea (používám Harmony nebo premium)
  • Voda o teplotě 70 stupňů na zalití matchy
  • 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • Volitelné: oříšky, mandle v matcha čokoládě
  • Volitelné: šlehačka

 

Postup

Jako první si připravte matchu. Jeden sáček matcha tea zalijte 40 ml horké vody. Na konvici nastavuji 70 stupňů, při vyšší teplotě by se zničily prospěšné látky, které matcha obsahuje. Bambusovou metličkou nebo něčím nekovovým dobře promíchejte.

Do malé skleničky dejte 1-2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny a zalijte matchou.

Kdo chce, může ještě posypat pistáciemi či jinými oříšky anebo ozdobit šlehačkou.

Jelikož se jedná o dezert a ne kávu, jí se klasicky lžičkou😊.

 

Poznámky:

Sklenička by měla být průhledná a ideálně velká jen tolik, aby se tam vešla jen zmrzlina a 1 espresso (nebo v tomto případě matcha tea).

Při přípravě matchy nepoužívejte kov