Celý prosinec jsem zkoušela nové horké čokolády, ale protože byly svátky a já během nich vypínám počítač, mám zpoždění s recepty. Brzy to napravím a všechny recepty vám sem přidám. Odkazy na minulé čokolády vám dám pod recept😊.

Jako další čokoládu jsem ochutnala čokoládu francouzskou. Menší hrnek tak akorát husté (ani moc ani málo) čokolády jsem si vychutnala jednou bez šlehačky a podruhé s ní. Obě varianty jsou vynikající. Přiznám se, že většinou dávám přednost šlehačce ve spreji (té ze smetany). U čokolád jako tato mi přijde doma ušlehaná šlehačka už moc, je to pak hodně syté. Raději použiju šlehačku ve spreji – vypadá to, že je jí hodně, a přitom je to pár gramů.

 

Jak francouzská čokoláda chutná?

Čokoláda se připravuje z plnotučného mléka a také smetany ke šlehání. Díky tomu má jemnější, smetanovější chuť. Ani nemusíte čokoládu zdobit šlehačkou a je vynikající jen tak, jak je.

Do čokolády se přidává i instantní káva, která pěkně zvýrazní chuť čokolády. Stejně funguje i špetka soli.

Líbí se mi hustota čokolády – není moc hustá, ale ani tekutá jako kakao. Zjistila jsem, že mi tato hustota u čokolády nejvíce vyhovuje, a proto jsem za ni moc ráda. Líbí se mi, že je čokoláda zahuštěná kakaem a ne škrobem. Nepřidáváte tam nic navíc a čokoláda se o to sama postará😊.

 

Suroviny:

  • 180g plnotučného mléka
  • 120g hořké čokolády s 30% obsahem kakaa*
  • 60g smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky krupicového cukru (15 gramů)
  • ¼ lžičky instantní kávy

*čokoládu s vyšším obsahem kakaa jsem neměla po ruce, takže nevím, jak moc chuť a hustotu nápoje ovlivní. Kdyby čokoláda byla moc hustá nebo hořká, přidejte trochu smetany nebo mléka.

 

Čokoláda

Čokolády nejraději nakupuji v Lidlu. Prodávají tam levné čokolády – mléčnou, hořkou i bílou. Jsou za skvělou cenu, a přitom chutnají skvěle. Protože používám čokoládu skoro denně, většinou kupuji ty levnější. Ze všech, které jsem kde ochutnala má za tyhle peníze Lidl nejlepší čokolády.

 

Postup

Čokoládu nakrájejte nadrobno.

V malém rendlíku přiveďte k varu mléko, smetanu, kávu a cukr.

Nakrájenou čokoládu nasypte do misky a zalijte vroucí směsí. Minutku počkejte a poté míchejte metličkou do rozpuštění čokolády.

Čokoládu rozlijte do 2 skleniček a podávejte. Můžete ozdobit šlehačkou.

 

Poznámky:

Některé čokolády se hůře rozpouštějí, v tom případě byste museli směs ještě minutku zahřátá, ale mě se to nestalo. Lepší je čokoládu nevařit, protože by nápoj mohl být moc hustý.

Na ozdobu doporučuji šlehačku ve spreji. Čerstvě ušlehaná je hodně sytá, proto jí bude stačit jen malý kopeček. Šlehačkou ve spreji šetřit nemusíte😊.