Zbylo vám z lineckého nebo jiného cukroví pár bílků a nevíte, co z nich udělat?

Upečte kokosky. Jsou rychlé a alespoň budete mít o jeden druh cukroví navíc. Já jsem pekla linecké, kde používám jen žloutky. Ze zbylých bílků jsem udělala celý plech luxusních kokosek. Chutnají mi i samotné, ale tentokrát jsem je namočila i do čokolády, aby byly takové slavnostnější😊.

Co jiného ještě udělat z bílků? Makronky, Pavlovu nebo mini Pavlovy, omeletu z bílků anebo pak bílky zamrazit a nechat je do nějakého receptu, kde budou třeba jen bílky.

Tyhle kokosky dělám strašně ráda, protože jsou hned měkké. Zkoušela jsem různé recepty a vždycky jsem si na nich málem vylomila zuby. Tyhle nám doma chutnají nejvíc. Vyzkoušejte je a dejte mi vědět, jak se povedly😊.

 

Suroviny

  • 200g strouhaného kokosu
  • 120g krupicového cukru
  • 2 bílky z vajec vel. M
  • Mléčná nebo hořká čokoláda na namočení nebo poleva

 

Nechcete pořád dokupovat pečící papír?

Já jsem si kvůli tomu pořídila plech s nepřilnavým povrchem. Prodává ho Tescoma, myslím že mají 2 velikosti (já mám ten menší). Na kokosky jsem byla hodně zvědavá, přeci jen makronky, kokosky a podobné sušenky zničily nejeden plech. Dopadlo to naštěstí dobře a z plechu jdou krásně sundat. Žádné vymazávání, pokládala jsem je rovnou na plech.

Odkaz na plech: E-eshop Tescoma 

Postup

Bílky nechte ohřát na pokojovou teplotu. Vezměte si elektrický šlehač s metličkou a nebo použijte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem a začněte šlehat. Až bílky začne vznikat sníh, začněte po lžících vmíchávat cukr (stále míchejte).

Po přidání celého množství cukru šlehejte, dokud nezískáte lesklý tuhý sníh.

Teď už jen pomocí lžíce vmíchejte strouhaný kokos.

Naberte si lžíci těsta a tvarujte kuličky. Těsto by nemělo moc lepit, ale i tak jsem si v půlce šla umýt a usušit ruce, protože mi na nich ulpělo trochu těsta a kuličky se k němu lepily.

Kuličky položte na plech (stačí malé rozestupy) a jen lehce zmáčkněte. Pokud kuličky někde po zmáčknutí prasknout, uhlaďte prasklinu navlhčeným prstem.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů dozlatova.

 

Vychladlé kokosky namáčejte do rozpuštěné mléčné nebo hořké čokolády. Dejte ztuhnout do lednice.

Po ztuhnutí čokolády přendejte do dózy. Když je necháte den dva uležet ještě trochu změknou.

 

Skladování: v chladu – já je nechávám na balkóně.

 

TIP na zdobení sušenek

Skvělá pomůcka na namáčení sušenek do čokolády je dekorační podnos (odkaz). Je to taková mřížka a pod ním tácek. Cukroví namočíte do rozpuštěné čokolády, postavíte na podnos a necháte při pokojové teplotě nebo v lednici ztuhnout. Přebytečná čokoláda okape a vy jí pak můžete ještě na něco použít. Hlavní je, že nemusíte pokaždé načínat nový pečící papír a pak ho vyhodit a sušenky kolem sebe nebudou mít kola čokolády, která se roztekla do stran.